(STUDIU) Salariul minim din Moldova este un instrument contradictoriu, în economie

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Salariul minim rămâne a fi un instrument contradictoriu, în ceea ce priveşte redistribuirea veniturilor şi atingerea obiectivelor de echitate socială.

Practic, datele de la nivel internaţional arată că mărirea cuantumului de salariu minim nu contribuie esenţial la convergenţa veniturilor. De această părere sunt analiștii de la Expert-Grup, care au lansat un studiu privind influența salariului minim în economia Republicii Moldova.

În Republica Moldova, ca şi în alte ţări, influenţa salariului minim asupra economiei naţionale are un caracter echivoc. Însă, echitatea socială este agravată prin stipularea salariului minim sub pragul de existenţă, precum şi de gradaţia neuniformă a acestuia în dependenţă de sectorul economic, spun analiștii.

Conform studiului, luând în consideraţie caracterul ambiguu al salariului minim pentru economie, este imperativă găsirea unui echilibru optim între eficiența economică şi echitatea socială.

Totuși, în lumina impactului nesemnificativ a acestui instrument asupra redistribuirii veniturilor, accentul trebuie să fie pus mai mult pe eficienţa economică, adică prin minimizarea impactului asupra pieţei muncii, consideră analiștii.

O primă recomandare privind politica de plafonare a salariilor, propusă de Expert-Grup, este reducerea caracterului discreționar de indexare a salariului minim. De asemenea, experții recomandă stabilirea rezonabilă a salariului minim, în raport cu impactul economic și minimul de existență al țării.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...