(STUDIU) Republica Moldova, printre ţările mai puţin prospere din lume: Calitatea economică și educațională slabă, corupția și guvernarea ineficientă ne caracterizează statul

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Republica Moldova se află pe locul 96 în clasamentul The Legatum Prosperity Index 2016, un top anual, de mare amploare, realizat de Legatum Institute din Londra. În tabel sunt incluse 149 cele mai prospere țări din lume, iar Norvegia a fost detronată de pe prima poziție, după ce a condus timp de șapte ani consecutiv.

Clasamentul nu ia în calcul numai banii deţinuţi de o naţiune ca singur factor reprezentantiv de prosperitate, ci mai mult decât atât. Pentru alcătuirea topului anual, organizaţia compară 104 variabile ce includ indicatori clasici precum venit pe cap de locuitor şi numărul de persoane angajate cu normă întreagă, dar şi alte date relevante precum numărul de servere securizate de internet pe care le are un stat sau cât de odihniţi se simt locuitorii în viaţa de zi cu zi. Variabilele sunt apoi împărţite în nouă subindici: calitatea economică, mediul de afaceri, guvernarea, educaţia, sănătatea, siguranţa şi securitatea, libertatea personală, capitalul social şi mediul natural.

Republica Moldova se află pe locul 96, iar descrierea este de-a dreptul impresionantă. „Fiind cea mai săracă țară din Europa (PIB pe cap de locuitor), nu este surprinzător faptul că Moldova se situează în apropierea celei de-a treia părți a indicelui de prosperitate din 2016. Deși a înregistrat progrese modeste în ultimul deceniu, în special în mediul său de afaceri, livrarea prosperității este limitată de calitatea economică și educațională slabă, de corupția și de guvernarea ineficientă. Este, de asemenea, una dintre țările cu cele mai slabe performanțe din sub-indicele „Mediul natural”, clasându-se pe locul zece în ansamblu”, conform indexului.1007(810,455)

1. Noua Zeelandă — Oficial, Noua Zeelandă a devenit cea mai prosperă ţară de pe Pământ, potrivit Legatum Institute. Aceasta s-a plasat pe primul loc atât în ceea ce priveşte capitalul social, cât şi calitatea economică şi pe locul al doilea la mediul de afaceri şi la guvernare.

2. Norvegia — După ce a condus în acest clasament timp de şapte ani consecutivi, Norvegia şi-a pierdut în acest an coroana, cea mai bună poziţie a sa fiind al treilea loc la subindicele legat de guvernare.

3. Finlanda — Stat prosper din nordul Europei, Finlanda are cea mai bună guvernare din lume, potrivit clasamentului Legatum Institute.

4. Elveţia — Elveţia este situată frecvent în topul unor clasamente precum cel al prosperităţii, mulţumită educaţiei sale fantastice (primul loc) şi a unui sistem de sănătate foarte bun (locul trei la acest subindice).

5. Canada — Vecina din nord a Americii, Canada este mult mai prosperă decât aceasta, potrivit acestui clasament, fiind clasată pe locul al treilea la capitalul social şi la mediul de afaceri. De asemenea, se află pe locul al doilea în ceea ce priveşte libertatea personală.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...