(STUDIU) Poluarea ucide mai mulți oameni ca foametea și războiul; Costul enorm pe care îl suportă omenirea

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Poluarea mediului – de la aerul poluat până la apă contaminată – ucide mai mulţi oameni în fiecare an decât orice război din lume. Mai mult decât fumatul, foametea sau dezastrele naturale. Mai mult decât SIDA, tuberculoză şi malaria împreună.

Este concluzia unui studiu major publicat în revista medicală Lancet şi preluat de US News, care citează AP.

1 din 6 morţi premature în 2015 – adică aproximativ 9 milioane – ar putea fi atribuită bolilor provenite din expunerea la poluare.

Costul financiar cauzat de moartea şi bolile legate de poluare este de aproximativ 4,6 trilioane de dolari în pierderi anuale – sau aproximativ 6,2 la sută din PIB-ul global.

„Au existat o mulţime de studii despre poluare, dar fenomenul nu a primit niciodată resursele sau nivelul de atenţie ca, de exemplu, SIDA sau schimbările climatice”, a declarat epidemiologul Philip Landrigan, de la Şcoală de Medicină Icahn, New York, şi autorul principal al raportului.

Raportul marchează prima încercare de a reuni datele privind bolile şi decesele provocate de toate formele de poluare combinate.

„Poluarea este o problema majoră pe care oamenii nu o văd, pentru că se uită la fragmente împrăştiate”, a spus Landrigan.

Experţii spun că cele 9 milioane de decese premature pe care le-a relevat studiul reprezintă doar o estimare parţială, iar numărul persoanelor ucise de poluare este, fără îndoială, mai mare şi va fi cuantificat odată ce se va efectua o cercetare şi vor fi dezvoltate noi metode de evaluare a impactului nociv.

Zone precum Africa Subsahariană nu au nici măcar sisteme de monitorizare a poluării aerului. Poluarea solului a primit o atenţie redusă. Şi există încă o mulţime de potenţiale toxine care sunt ignorate, mai puţin de jumătate din cele 5.000 de substanţe chimice noi dispersate pe scară largă în mediul înconjurător încă din 1950 fiind testate pentru siguranţă sau toxicitate.

Aproape toate decesele asociate poluării – circa 92% – se petrec în ţările sărace sau cu venituri reduse.

Asia şi Africa sunt regiunile care pun cele mai multe persoane în pericol, a constatat studiul, în timp ce India se află pe primul loc în lista ţărilor.

1 din 4 morţi premature din India în 2015, sau aproximativ 2,5 milioane, a fost atribuită poluării. China se află pe locul 2 în acest top macabru, cu mai mult de 1,8 milioane de decese premature sau 1 din 5, fiind cauzat de bolile legate de poluare, arată studiul citat.

În alte câteva ţări, cum ar fi Bangladesh, Pakistan, Coreea de Nord, Sudanul de Sud şi Haiti, aproape o cincime din decesele premature au fost cauzate de poluare.

Mai exact, poluarea ucide prin afecţiunile asociate acestui fenomen, precum probleme cardiace, accidente vasculare cerebrale şi cancer de plămâni.

Aerul poluat a fost cel mai important factor, asociat cu 6,5 milioane de decese, se mai arată în studiu.

Următorul factor important a fost apă poluată, răspunzătoare de răspândirea afecţiunilor gastrointestinale şi a infecţiilor parazitare şi de 1,8 milioane de decese.

Concluziile studiului privind costul economic al poluării au în vedere pierderile de productivitate şi costurile legate de îngrijirea sănătăţii.

Deşi nu a existat niciodată o declaraţie internaţională privind poluarea, tema câştigă teren.

Banca Mondială a anunţat în aprilie că reducerea poluării, sub toate formele, va constitui acum o prioritate globală. În decembrie, Organizaţia Naţiunilor Unite va găzdui prima sa conferinţă privind poluarea.

„Relaţia dintre poluare şi sărăcie este foarte clară”, a declarat Ernesto Sanchez-Triana, specialist în probleme de mediu la Banca Mondială. „Controlul poluării ne va ajuta să abordăm multe alte probleme, de la schimbările climatice până la malnutriţie. Legăturile nu pot fi ignorate”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...