(STUDIU) Plantele care fac minuni pentru pielea noastră

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Pielea este nu numai cel mai mare organ al corpului uman. Starea de sănătate a organismului se citeşte în culoarea feţii, este ca o oglindă în care putem vedea ceea ce se întâmplă cu organele noastre interne.

Pielea nu este doar un înveliş al corpului nostru, ci pe lângă faptul că este cel mai mare organ, pielea este cea care protejează organismul împotriva bacteriilor, reglează temperatura corpului şi preia informaţii din mediul exterior legate de senzaţia de cald, rece, durere şi presiune. Atunci când există un dezechilibru intern, au loc modificări şi la nivelul pielii.

Pielea reflectă ceea ce mâncăm. Pielea sănătoasă ne dă de ştire că totul funcționează așa cum ar trebui și corpul nu duce lipsă de substanţele nutritive necesare. Dacă pielea este uscată, solzoasă, neuniformă sau palidă, înseamnă că organismul are nevoie să fie alimentat cu careva produse, substanţe de care duce lipsă, sau se găsesc într-o cantitate prea mică în corp, ceea ce ar ajuta şi la reînsănătoşirea, dar şi la menţinerea pielii frumoase. Trucurile de machiaj și alte metode de înfrumuseţare a pielii la care recurg majoritatea femeilor, pot fi doar o soluție temporară. Pentru a menține pielea frumoasă în mod natural şi pe termen lung, organismul trebuie alimentat cu substanţele necesare, majoritatea cărora se găsesc în plante precum:

Muşeţelul

Muşeţelul Roman este deseori utilizat în industria cosmetică in calitate de ingredient principal, cu rol în calmarea şi catifelarea pielii. Componentele active principale ale muşeţelului sunt: chamazulene, apigenina şi bisabolol (levomenol). Uleiurile esenţiale obţinute din muşeţel sunt utilizate pe scară largă în industria cosmetică şi în aromoterapie.
Chamazulenul din compoziţia muşeţelului este cel care are rol dezinfectant, antiinflamator, emolient, decongestiv şi antialergic.

Bisabololul conţinut de muşeţel are în plus şi rol antibacterian. Din acest motiv este des întâlnit în compoziţia măştilor cosmetice, cremelor şi unguentelor. Cremele care au în compoziţia lor şi extract de muşeţel ajută la hidratarea şi hrănirea pielii şi pot fi utile în calmarea tenurilor înroşite şi iritate.

Alături de o bună îngrijire a pielii şi alte tratamente prescrise de dermatolog, extractul de muşeţel vă poate fi de mare ajutor în vindecarea acneei. Acesta acţionează asupra tuturor ţesuturilor din organism, în principal asupra pielii şi a membranelor mucoase. Extractul de muşeţel este foarte util în tratarea pielii uscate, pruriginoase sau inflamate. De asemenea. poate fi util şi în calmarea inflamării şi iritaţiilor pielii acneice, chiar dacă eficienţa extractului de muşeţel nu a fost demonstrată clinic.

Ginsengul

Conține mulți antioxidanți utili pentru a îmbunătăţi aspectul pielii. Nu conţine cafeină, însă creşte energia, capacitatea de concentrare şi viteza de reacţie. Extractul de ginseng este astăzi un ingredient foarte popular în compoziţia produselor de îngrijire a pielii destinate revitalizării şi tonifierii acesteia.

Atât rădăcinile cât şi frunzele de ginseng conţin antioxidanţi, uleiuri esenţiale, minerale şi vitamine cu rol antioxidant (de exemplu, vitamina C). Ginsengul poate ajuta la reglarea secreţiei de sebum şi poate estompa ridurile şi liniile fine ale tenurilor mature.

Ginsengul este larg utilizat în industria cosmetică pentru proprietăţile sale de reîntinerire. Conţinutul său bogat în fitonutrienţi (care au capacitatea de a activa metabolismul pielii şi de a stimula regenerarea şi calitatea fluxului sangvin) face din ginseng un leac anti-îmbătrânire miraculos.

Ginsengul, ca ingredient activ al produselor de îngrijire a pielii, poate fi incorporat în compoziţia demachiantelor, tonicelor faciale şi a loţiunilor hidratante care sunt destinate menţinerii elasticităţii şi vitalităţii pielii sau care au ca scop păstrarea nivelului optim de hidratare a pielii. Ginsengul poate fi un ingredient activ de succes pentru compoziţia loţiunilor de mâini şi corp, cremelor pentru picioare, balsamurilor de buze şi tratamentelor antiacneice.

Rozmarinul şi cimbrul

Aceste plante conţin minerale, antioxidanţi şi bioflavonoide, substanțe bune pentru bunăstarea pielii. Chiar dacă sunt întrebuinţate în cantități mici în alimente dumneavoastră, totuşi au un efect foarte bun asupra pielii. Utilizare lor în mod regulat ajută la menținerea pielii sănătoase şi strălucitoare.

Rozmarinul este un antifungic, antioxidant, anti-inflamator și anti-microbian. Acesta are proprietăți de prevenire a bolilor oncologice, ajută la digestie și la starea generală de sănătate.

Cercetătorii de la Leeds Metropolitan University au descoperit că cimbrul este mai eficient în cazul acneei comparativ cu foarte multe creme disponibile în farmacii şi, în plus, nici nu conţine substanţe iritante. Planta ajută la îndepărtarea, în doar 5 minute, a bacteriilor care înfundă porii. Cimbrul are efecte antiinflamatoare şi antibacteriene.

Turmericul

Este o mirodenie adăugată de cele mai multe ori în mâncare, dând culoarea caracteristică şi savoarea specifică. Este folosită din vechime şi cu scopuri medicinale, cum ar fi pentru tratarea arsurilor stomacale şi a ulcerului, fiind de asemenea, util în tratarea simptomelor bolii Alzheimer.

Este o plantă din Asia și este utilizată în mai multe tratamente de înfrumusețare. Studiile arată că şi pielea uscată, sensibilă şi alergică la diverşi factori, are de câştigat de pe urma substanţelor din turmeric, aşa că este foarte bine să-l consumăm în mod regulat.

Pielea poate fi delicată din cauza poluării, a prafului, a vântului şi a soarelui, dar şi din cauza factorilor chimici, precum săpunul, care o pot afecta. Dacă observi mici crăpături şi te ustură când îţi este atinsă, este clar că te confrunţi cu o epidermă sensibilă, care, nehidratată şi îngrijită aşa cum trebuie, poate chiar să înceapă să sângereze.

Aceste efecte mai pot apărea şi ca urmare a unei alergii alimentare, la polen şi medicamente. Curcumina, substanţa activă din turmeric, are proprietăţi anti-inflamatoare, reducând bubiţele şi alte tipuri de alergii ale pielii. Doctorii îţi pot recomanda şi un supliment administrat pe cale orală.

Poate fi folosit şi direct pe piele, pe zgârieturi, crăpături adânci şi înroşeli dureroase ale pielii. Nu este indicat să foloseşti acest ingredient fără să te sfătuieşti cu medicul, căci poţi fi sensibil la anumite substanţe fără să ştii. Întâi trebuie să faci un test pentru a fi sigur că planta îţi va face bine.

Aloe Vera

Ajută la prevenirea arsurilor solare şi păstrează pielea hidratată şi proaspătă. Dacă aveți aloe în grădină sau în cameră, tăiați doar frunzele și aplicaţi suc pe piele pentru a obține rezultate foarte bune. De asemenea, calmează micile arsuri cauzate de obiectele fierbinţi, fie că vorbim de cele cauzate de placa de întins părul, fie de fierul de călcat. Calmează iritaţiile de piele şi îndepărtează senzaţia de mâncărime.

Dacă vă confruntaţi cu pete pe ten, urmând un tratament cu Aloe Vera şi zeamă de lămâie, puteţi scăpa rapid de ele. Faceţi scrub din suc de Aloe Vera şi zaţ de cafea, unul pentru a stimula circulaţia sângelui şi pentru a curăţa porii în profunzime iar celălalt pentru a calma pielea agresată. Poate înlocui cu succes crema de faţă dacă ai tenul uscat şi în plus, intră rapid în piele.

Aloe Vera este benefică şi în cazul în care aţi stat prea mult în frig; aplicând-o pe zonele afectate, va ajuta pielea să îşi revină. Totodată, calmează arsurile solare vara şi are un efect răcoritor asemănător cu cel al mentolului.

Gălbenelele

Această plantă are proprietăţi anti-inflamatorii, antivirale și antibacteriene. Acesta conține cantități mari de flavonoizi (antioxidanţi), care protejează organismul împotriva efectelor dăunătoare ale radicalilor liberi. Atunci când este aplicată sub formă de cremă poate fi utilizată pentru a trata inflamații și infecții ale pielii, arsuri, contuzii, tăieturi, eczeme, dar și hemoroizi.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...