(STUDIU) Ouăle ar putea îmbunătăți memoria

by Genko Genko

Ouăle ar putea să prevină pierderile de memorie şi să reducă riscul de demenţă, potrivit unui studiu aflat în plină desfăşurare în cadrul Universităţii Tufts din Statele Unite ale Americii.

În acest studiu, care are o durată de şase luni, jumătate dintre participanţi vor mânca două ouă pe zi, iar rezultatele lor medicale vor fi comparate cu cele ale pacienţilor din grupul de control, care nu vor mânca ouă în perioada menţionată.

Voluntarii din ambele grupuri vor fi testaţi pentru memorie, raţionare, fluenţă verbală şi atenţie – un declin al acestor patru factori se traduce într-un risc major de apariţie a demenţei în a doua jumătate a vieţii.

Ouăle reprezintă una dintre cele mai bune surse de doi antioxidanţi – luteină şi zeaxantină -, care, potrivit unor studii precedente, au capacitatea de a ameliora funcţiile cognitive.

Cercetătoarea de la Universitatea Tufts, Elizabeth Johnson, a publicat recent în Jurnalul American de Nutriţie Clinică o analiză a studiilor efectuate recent pe această temă. S-a constatat ca abilităţile cognitive de memorie şi fluenţa verbală a persoanelor în vârstă depind de nivelurile de zeaxantină în creierul lor. Fluenţa verbală mai este influenţată şi de concentraţia de luteină, care are capacitatea de a recupera memoria în cazul persoanelor care suferă de declin cognitiv uşor.

În analiza sa, Johnson a menționat, de asemenea, că s-a demonstrat că ingerarea a 12 mg pe zi de luteina îmbunătățesc atât capacitatea de memorie, cât şi pe cea de învățare. „Având în vedere toate aceste observații – Johnson conchide, în analiza sa – ideea că luteina şi zeaxantina pot influenţa funcţia cognitivă la vârstnici, legitimează studiile ulterioare.”

Cercetătorii de la Universitatea Tufts din Statele Unite se aşteaptă să observe „o creştere semnificativă” a funcţiilor mintale în grupul de voluntare care primesc ouă.

CITIȚI ȘI...