(STUDIU) Numărul fumătorilor la nivel mondial se apropie de un miliard

by Genko Genko

Deși fumatul este din ce în ce mai puțin popular în multe părți ale lumii, numărul total de fumători este într-o continuă creştere, în prezent aproape 1 miliard de oameni având acest obicei, se arată într-un studiu citat de BBC.

Deşi fumatul este din ce în ce mai puţin popular în multe zone ale lumii, numărul total al fumătorilor este într-o continuă creştere, se arată într-un studiu realizat de Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) de la Universitatea din Washington, Statele Unite ale Americii, publicat în JAMA.

În anul 2012, 967 de milioane de oameni fumau în fiecare zi, comparativ cu 721 de milioane în 1980, arată datele
Numărul mare de fumători are legătură cu creşterea demografică, au declarat cercetătorii pentru publicaţia JAMA. Întrucât populaţia planetei s-a dublat în ultimii 50 de ani, ajungând la şapte miliarde, multe persoane au luat acest obicei.

Câteva ţări mari, inclusiv Bangladesh, China şi Rusia, au înregistrat, în ultimii ani, un număr crescut de fumători, arată cele mai recente cifre.

Unele dintre cele mai mari procente ale persoanelor care fumează se înregistrează în ţările dezvoltate, potrivit studiului IHME.

În prezent, aproximativ 3 din 10 bărbaţi (31%) şi 1 din 20 de femei (6%) fumează zilnic, în comparaţie cu 4 din 10 bărbaţi (41%) şi 1 din 10 femei (10%) în 1980.

În ceea ce priveşte ţările unde se înregistrează cel mai mare consum de tutun, Timorul de Est se situează în fruntea clasamentului, 61% din locuitori fumând în fiecare zi. La polul opus se află insulele Antigua şi Barbuda, unde procentul este de 5%.

Un consum ridicat de ţigări se înregistrează, printre altele, în Grecia, Irlanda, Italia, Japonia, China, Kuweit, Rusia, Elveţia, Uruguay şi Filipine.

CITIȚI ȘI...