(STUDIU) Nebănuitele beneficii ale vinului roșu

by Genko Genko

Resveratrolul, o substanță din compoziția vinului roșu, întâlnită și în ciocolata neagră, și cunoscută pentru proprietățile sale anti-îmbătrânire, are și efecte benefice pentru memorie, conform unui nou studiu.

Într-un studiu realizat pe adulți supraponderali, cei care au primit suplimente alimentare de resveratrol timp de 6 luni au demonstrat o mai bună memorie de scurtă durată decât subiecții care au primit un placebo. De asemenea, subiecții care au primit suplimente cu această substanță au manifestat mai multe conexiuni sinaptice în regiunile cerebrale cu rol în memorie și au înregistrat și o capacitate metabolică crescută de a descompune zaharurile.

Acest studiu, prezentat pe larg în ultimul număr al revistei Journal of Neuroscience, este primul care demonstrează existența unei legături între acest compus din vinul roșu și cogniție la adulții supraponderali, conform lui Veronica Witte, neurolog la Charité — Universitätsmedizin din Berlin.

„Din punct de vedere clinic, descoperirea noastră indică faptul că un supliment regulat de resveratrol oferit persoanelor în vârstă poate proteja funcțiile cognitive, o ipoteză ce trebuie acum verificată și în niște studii clinice la scară mare”, a declarat Witte pentru Live Science.

În afară de vinul roșu și de ciocolata neagră, printre sursele naturale de resveratrol se mai numără strugurii roșii, alunele și coacăzele. Medicii sunt de părere că acest compus reproduce efectele unei diete hipocalorice asupra organismului.

În noul studiu, Witte și colegii ei au testat 46 de voluntari supraponderali dar sănătoși. Există o serie de studii care indică faptul că resveratrolul are efecte mai pronunțate în cazul persoanelor supraponderale.

Jumătate dintre subiecți au primit câte un supliment zilnic de 200 miligrame de resveratrol timp de 6 luni, iar cealaltă jumătate a primit un placebo. Nici cercetătorii și nici subiecții nu au știut cine primește produsul placebo, pentru o mai mare acuratețe a rezultatelor.

Înainte de începerea experimentului, dar și după cele 6 luni, participanții au fost supuși unor teste de memorie, li s-au prelevat mostre de sânge și au făcut examene fRMN (rezonanță magnetică funcțională).

Rezultatul a fost că acei subiecți care au primit suplimentul au înregistrat rezultate mai bune la testul de memorie, amintindu-și mai multe cuvinte de pe o listă cu 30 de cuvinte pe care au văzut-o în prealabil, cu 30 de minute mai devreme. Examenul fRMN a identificat, de asemenea, o creștere a proceselor sinaptice în hipocampus, iar analiza de sânge a indicat un nivel mai scăzut al zaharurilor în organism.

Aceste rezultate sugerează și că există o legătură între metabolismul zaharurilor și memorie.

CITIȚI ȘI...