(STUDIU) Muşeţelul – o oază de sănătate şi relaxare

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În popor se spune că muşeţelul are 99 de utilizări. Preparatele din flori de muşeţel sunt cele mai frecvent utilizate în tratamentele diferitelor afecţiuni, cu efecte excelente în boli ale aparatului digestiv, respirator şi în dermatologie.

Muşeţelul – Matricaria recutita, denumit şi romaniţă, este o plantă erbacee anuală, medicinală, din familia Asteraceae, cu frunze divizate şi cu flori grupate în capitule terminale.

Numele de Matricaria este derivat din latinescul „mater” = „mamă”, deoarece m¬u¬şe¬ţe¬lul era utilizat în bolile ma¬me¬lor şi ale femeilor, în general. În vechile cărţi despre plante me-dicinale se poate citi că ule¬iul de muşeţel alungă oboseala membrelor, iar muşeţelul fiert în apă şi aplicat pe vezica uri¬nară sau biliară bolnavă ca¬l¬mează durerile.

Muşeţelul este o plantă anuală şi creşte în sălbăticie în locuri însorite, atât în mediile marine cât şi în munţi. Înfloreşte din mai până în septembrie și există diferite tipuri.

Muşeţelul – proprietăţi şi beneficii

Muşeţelul conţine flavonoide, unele minerale în cantităţi mici şi vitamine. Proprietatea cea mai cunoscută a mușețelului este cea de calmant, dar are, de asemenea şi alte proprietăți, cum ar fi: combate problemele de insomnie datorită prezenței apigeninei, are proprietăți anti-inflamatorii, ameliorează tulburările gastrointestinale şi este indicat şi împotriva diareii și gastritei. De asemenea, este utilizat şi pentru a combate tulburările menstruale. Uleiul esenţial de muşeţel este un remediu bun pentru sciatica și torticolis. În timpul sarcinii, muşeţelul este recomandat în cantităţi moderate, deoarece calmează fătul şi o relaxează pe mamă, dar poate provoca şi contracţii uterine. Asupra acestei probleme există mai multe opinii medicale contradictorii, noi însă vă recomandăm să fiţi atente. În schimb, în timpul alăptatului este recomandat, deoarece conţine substanțe nutritive și ajută la relaxarea mamei.

În bolile digestive, administrat pe stomacul gol, muşeţelul are acţiuni deosebit de bune în tratamentul unor stări inflamatorii acute sau cronice ale mucoasei gastrice, ajutând la prevenirea gastritelor hiperacide, a ulcerului gastric şi duodenal şi a ulcerului provocat de stările de stres şi exces de alcooluri tari, grăbind vindecarea leziunilor provocate.

La nivelul plămânilor şi al căilor respiratorii superioare, muşeţelul reduce spasmele de bronşită şi astm bronşic şi acţionează asupra iritaţiilor şi inflamaţiilor apărute în afecţiunile provocate de gripă şi răceli în sezonul rece al anului, sau în caz de laringite, traheite, sinuzite şi rinite. În afecţiunile sistemului nervos favorizează somnul şi calmează stările tensionate.

În afecţiunile gurii, muşeţelul este neîntrecut în diferite afecţiuni de suprafaţă cum ar fi paradontoze, gingivite, afte bucale şi la durerile apărute după extracţii dentare.

În afecţiunile dermatologice preparatele cu muşeţel (infuzii, tincturi, uleiuri, creme) sunt eficiente în regenerarea ţesuturilor lezate, plăgi infectate, eczeme, furuncule, arsuri, zona zosteră şi în diferite inflamaţii ale pielii. Bune efecte se constată în tratarea tenurilor înroşite, uscate şi iritate, precum şi la întărirea rădăcinii părului.

Proprietăţile cosmetice ale muşeţelului

Muşeţelul este folosit pentru a curăţarea dar şi decolorarea părului, se găseşte ca ingrediente în şampoane și este utilizat pe scară largă de către cei care au parul blond. Acesta este, de asemenea, utilizat în timpul și după expunerea la soare, deoarece este util pentru a combate roşeaţa a pielii, redându-i un sentiment de prospețime și de asemenea, ajută la combaterea celulitei. Celora care se trezesc cu ochii umflaţi dimineața, le recomandăm comprese de mușețel, care ameliorează umflăturile în cel mai scurt timp.

Muşeţelul mai este recunoscut şi pentru efectul său calmant, fiind recomandat îndeosebi pentru cei cu tenul iritat şi sensibil. De asemenea, este recomandat ca fiecare persoană, fie că are sau nu probleme cu tenul, să se spele pe faţă de 1-2 ori pe săptămână cu ceai de muşeţel, tenul devenind mai curat, mai luminos şi mai fin. Pentru deschiderea porilor pielii şi curăţarea tenului sunt recomandate băi de aburi cu ceai de muşeţel. Acestea se desfăşoară în felul următor: se prepară un ceai de muşeţel din 2 pumni de flori uscate, se filtrează şi se toarnă într-un recipient. Se ţine faţa deasupra acestuia timp de 10-15 minute, capul fiind acoperit cu un prosop
Ceaiurile de mușețel sunt benefice şi pentru sănătate, fiind recomandate datorită numeroaselor proprietăți pe care le prezintă.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...