(STUDIU) Fiecare a patra persoană refuză să meargă la medic în caz de necesitate: Care sunt principalele cauze

(STUDIU) Fiecare a patra persoană refuză să meargă la medic în caz de necesitate: Care sunt principalele cauze

Fiecare a patra persoană a renunţat la asistenţa medicală primară în caz de necesitate. Conform unui studiu, realizat de Biroul Național de Statistică parcursul ultimelor 12 luni anterioare interviului, 27,7% din persoanele care au simţit necesitatea de a se adresa după servicii medicale au renunţat la vizită din diverse motive.

Ponderea populaţiei care a renunţat la asistenţa medicală primară s-a majorat cu 2,3 puncte procentuale faţă de anul 2008 (25,4%), iar faţă de anul 2012 a rămas practic neschimbată, mai arată datele studiului.

Rata de adresabilitate în mediul urban este mai mare, dar totodată această categorie de populaţie a declarat mai multe cazuri de renunţare la servicii medicale comparativ cu populaţia de la sate. Acest fapt relevă anumite tendinţe în nivelul de percepere a problemelor de sănătate de către populaţia urbană şi rurală, dar şi a riscurilor ce ţin de adresarea tardivă după ajutor medical.

i1

Potrivit studiului, principalele trei cauze ale refuzului de a merge la medic sunt: utilizarea medicamentelor procurate anterior, utilizarea plantelor medicinale şi lipsa mijloacelor financiare.

Pe parcursul anilor 2010-2016, ponderea populaţiei care a utilizat medicamentele procurate anterior, a înregistrat o creştere continuă de 21,5 puncte procentuale şi a atins cel mai înalt nivel către anul 2016 – 75,2%. Totodată, pe parcursul acestor ani a crescut şi ponderea persoanelor care au preferat să folosească plante medicinale atingând în anul 2016 nivelul de 25,6%.

În afară de aceasta, ponderea persoanelor care nu au recurs la serviciile medicale din simplu motiv că se vor simţi mai bine fără a întreprinde careva măsuri, a atins nivelul minim de 9,7%, fiind în continuă descreştere în ultimii 8 ani.

Populaţia rurală mai frecvent renunță la servicii medicale din cauza insuficienţei mijloacelor financiare şi lipsa asigurării medicale.

Printre factorii considerați drept un impediment în accesarea serviciilor medicale de către populaţia de la sate se regăsește și lipsa asigurării medicale (10,1% față de 5,8% în urban), precum şi distanţa până la instituţia medicală (4,9% față de 0,4% în urban).

Un alt motiv pentru populaţia rurală este neîncrederea în medici, care a determinat decizia a 5,8% din populaţie să renunţe la serviciile de asistenţă medicală primară, mai arată datele studiului.

0