(STUDIU) Exporturile în Uniunea Europeană au crescut: România rămâne a fi principalul partener al Republicii Moldova

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Exporturile în Uniunea Europeană au înregistrat un trend ascendent, iar România rămâne a fi partenerul principal, menționează Vadim Gumene, în cadrul mesei rotunde dedicate evaluării a 2 ani de la Implementarea Zonei de Liber Schimb Aprofundată și Cuprinzătoare în Republica Moldova, organizată de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”.

Expertul a prezentat studiul „Evoluția fluxurilor comerciale Republica Moldova – UE după 2 ani de implementare a ZLSAC”, potrivit căruia exporturile în UE în anul 2016 au înregistrat o creștere de 1,6%, iar principalul partener rămâne a fi România, cu o pondere de 40% din exporturile în UE și 25% din exporturi în total.

De asemenea, cele mai dinamice exporturi în anul 2016 au fost cele de floarea soarelui, care au crescut de 3 ori, grâu, alcool etilic, zahăr, porumb, ș.a. Totodată, au crescut exporturile de vinuri și de miere de albine. Pe de altă parte, s-au diminuat exporturile de sucuri, nuci și ulei din semințe de floarea soarelui.

„În doi an și jumătate nu putem să ne așteptăm la efect exploziv însă în pofida la această fapt vedem deja efecte pozitive, dar oportunitățile depline urmează să fie încă valorificate pentru că ZLSAC este un acord pe termen lung”, a precizat în cadrul mesei rotunde, directorul executiv „Expert-Grup”, Adrian Lupușor.

Totodată, și viceministrul de Externe, Daniela Morari a specificat că „ZLSAC este o dimensiune a acordului de asociere în care într-adevăr au fost înregistrate lucruri tangibile, precum exporturile pe piața UE, care ating deja peste 60%, dar și diversificarea produselor exportate”.

Studiul cuprinde o examinare detaliată a structurii comerțului cu UE. Sunt prezentate principalele produse de import și export, dar și principalele țări de destinație. Acesta explică care sunt atuurile exporturilor moldovenești, totodată, descriind în mod obiectiv cauza diminuării anumitor exporturi.

ZLSAC este parte a Acordului European de Asociere şi aduce beneficii suplimentare economice pentru Republica Moldova. Acordul de comerţ liber Republica Moldova – UE presupune liberalizarea graduală a comerţului cu bunuri şi servicii, libera circulaţie a forţei de muncă, reducerea taxelor vamale, barierelor tehnice şi netarifare, abolirea restricţiilor cantitative şi armonizarea legislaţiei Republicii Moldova la Acquis UE.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...