(STUDIU) De ce este bine ca întâlnirile de afaceri să înceapă cu strângeri de mâini

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Strângerile de mâini de la începutul întâlnirilor de afaceri duc la semnarea unor acorduri mai bune, chiar şi atunci când oamenii sunt reprezentaţi de roboţi la acele întruniri, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Bath din Marea Britanie, informează dailymail.co.uk.

Câteva studii precedente au arătat deja că acest act al strângerilor de mâini, practicat la debutul negocierilor, creează o mai bună cooperare şi determină un nivel mai ridicat de încredere între oameni.

Savanţii britanici de la Universitatea Bath spun că utilizarea roboţilor în timpul negocierilor de afaceri permite oamenilor să aprecieze o astfel de prezenţă fizică în timpul videoconferinţelor sau al interviurilor de angajare prin intermediul serviciului video online Skype.

Dezvoltarea interacţiunii dintre roboţi şi oameni ar putea ajuta computerele din viitor să coordoneze de o manieră independentă diverse întruniri de afaceri şi să permită persoanelor cu o mobilitate limitată să comunice mai uşor din propriile locuinţe.

Studiul cercetătorilor de la Universitatea Bath a utilizat un robot umanoid, NAO, înalt de 58 de centimetri, în cadrul unor false negocieri de afaceri cu un agent imobiliar.

O persoană – căreia i-a fost distribuit rolul de vânzător sau cel de cumpărător – a fost prezentă la întâlnirea cu NAO, în timp ce o altă persoană a participat la întrunire prin videoconferinţă, realizată cu ajutorul camerei video şi microfonului cu care era înzestrat acel robot.

Senzorii tactili din palmele robotului au transmis un semnal electric, atunci când acestea erau strânse de prima persoană, determinând o telecomandă aflată în mâna celeilalte persoane reale să vibreze în acelaşi timp.

Rezultatele acestui experiment au arătat că actul strângerii de mână a fost la fel de important atunci când oamenii au interacţionat virtual, prin intermediul robotului, ca atunci când s-au întâlnit faţă în faţă.

Studiul s-a concentrat asupra impactului pe care strângerile de mâini îl au asupra gradului de cooperare şi încrederii dintre oameni.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...