Studiu de caz: Cum și cu cine lucrează serviciile secrete rusești în Moldova

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Anul trecut am fost în liceul Lucian Blaga din Tiraspol, acolo l-am întâlnit și pe directorul instituției, Ion Iovcev, care îmi spunea mie și colegilor mei prin ce a fost nevoit să treacă ca să mențină liceul în viață. Este un om care nu ceadează chiar și în ciuda provocărilor sistematice riscând uneori și viața. Azi am aflat că a fost reținut sub niște pretexte absurde și aberante inventate ca de obicei de separatiștii transnistreni.

Ce se întâmplă în ultimul timp în Republica Moldova nu este nicidecum accidental sau natural. Sunt acțiuni bine gândite care (atenție) nu se suprapun niciodată, ba chiar mai mult, se completează. Oamenii și structurile pe care le enumăr mai jos nu s-au criticat practic niciodată. Scopul este unul: destabilizarea parcursului european al R.Moldova și apropierea de Uniunea Euroasiatică. Să vedem actorii implicați și rolul lor:

1. Referendumul din Găgăuzia
Chiar credeți că a apărut din senin, așa din dorința unei minorități de a decide soarta unui popor. Asta este cea mai mare înjosire pentru R.Moldova, o autonomie cu competență restrânsă să aibă curajul să arate majorității drumul care trebuie parcurs. Formuzal nu și-ar fi asumat niciodată acestă acțiune desinestătător. De ce a fost aleasă Găgăuzia: pentru că acolo se știa din start că rezultatele vor arăta cea mai mare antipatie europeană. O acțiune pusă la cale de serviciile secrete rusești, completată posibil de PCRM, Sevciuk, Renat U, și câțiva outsideri politici care nu merită atenția mea.

2. Un oarecare Renat U.
Așa-i că habar nu aveți de unde a apărut și cum și-a construit averea? Timpul va răspunde dacă averea sa este una imaginară și în general dacă persoana sa nu a fost inventată din lipsa unei forțe pro-ruse la Chișinău. Din prima clipă am știu că acest om vine în politică. Segmentul lui este unul rusesc, sper că bloggerii pro-români de la Chișinău să-i îngroape viitorul politic cu acestă ocazie, dacă au șira spinării. Acest personaj care vorbește sincer (și chiar o face într-o anumită măsura) va juca un rol important în politica moldovenească și nu-l va îngropa doar pe Filat, dar opțiunea pro-europeană a noastră.

3. Provocările transnistrene cu o intensitate în creștere
Azi directorul liceului Lucian Blaga din Tirapol a fost reținut, anterior Ștanski declara că școlile moldovenești din stânga Nistrului nu respectă o serie de norme. Formatul 5+2 a murit demult însă nimeni nu renunță la el pentru că este unul ineficient care aprofundează și mai mult criza dintre cele două regiuni.

4. Cele două tabere din PCRM care nu se cunosc
Una pro-europeană din care face parte și Voronin și una pro-rusă din care face parte Tkaciuk. Pentru Uniunea Vamală a doua tabără este gata să îngroape integritatea teritorială a R.Moldova. Tkaciuc și ”rebeata” nu-și dau seama că Gagăuzia e o bombă cu ceas care o să exploadeze curând și n-o să câștige nici ei. Poziția europeană a lui Voronin o știm încă de la protestele din fața delegației UE în Chișinău când Voronin i-a zis lui Tapiola ”totul va fi bine”. Însă relația lui Tkaciuc cu Ambasada Rusă de la Chișinău și serviciile inteligente rusești urmează a fi deconspirată.

5. Partidul Rusesc din Moldova
Cei care crează partide cu 9 luni înainte de alegeri cu siguranță nu au ca scop să intre în parlament. Au ca scop să alimenteze și mai mult antipatia europeană și simpatia pro-rusă. Urmăriți acțiunile acestui partid în perioada ce urmează.

6. Igor Dodon
Și-a început bine omul cariera politică, ar fi putut călca pe urmele lui Lupu care și-a schimbat cu succes vectorul politic. N-a fost să fie. Azi îl vedem pe Dodon în Găgăuzia vorbindu-i unei minorități cum se decide soarta majorității. Trist pentru un statalist fals.

Notă: Toate aceste tabere nu se va suprapune niciodată. Este posibilă apariția unui bloc electoral de stânga (pro-rus cu accent pe moldovenism și statalitate). Investițiile rusești în Moldova sub formă de susținere financiară a actorilor de mai sus depășesc mult cifrele care și le imaginează unii.

Andrei Fornea


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...