(STUDIU) Cum să scapi de respirația urât mirositoare

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Halitoza sau halena reprezintă respiraţia urât mirositoare, ceea ce nu doar indică prezenţa unei afecţiuni sau infecţii în organism, ci se poate chiar transforma într-un stigmat social pentru pacient. Halitoza poate afecta pe oricine, manifestându-se în orice moment al vieţii. În funcţie de cauzele sale, halitoza poate fi acută sau cronică.

Cauzele halitozei

În general halitoza este cauzată de emanaţiile de sulf, produse de bacteriile regăsite pe suprafaţa limbii şi la nivelul gatului precum şi de afecţiunile dentare şi cele gingivale. Degradarea rădăcinii dentare duce la apariţia abceselor la nivelul gingiilor, aceste acumulări purulente având un miros extrem de urât. Cariile şi cavitaţiile formate în interiorul dinţilor, indiferent de dimensiunea lor, reprezintă locul ideal de formare şi dezvoltare a germenilor, microorganisme care la rândul lor, au drept consecinţă apariţia halitozei.

Majoritatea cazurilor de halitoză apar ca o consecinţă a tulburărilor intestinale, a constipaţiei cronice sau a desfăşurării lente a procesului de digestie. În aceste situaţii respiraţia urât mirositoare se datorează cantităţii mari de toxine eliminate la nivelul plămânilor.

Alte cauze ale halitozei sunt: mestecarea tutunului, fumatul, gura uscată – manifestare apărută în urma consumului de alcool sau administrării unor medicamente, boli periodontule, anumite boli şi afecţiuni preexistente, aşa cum este anemia sau gastrita cronică, afecţiuni ale nasului, gâtului şi tractului respirator, aşa cum sunt amigdalita cronică, bronşita cronică sau sinuzita.

Produse care agravează halitoza

Multe produse comerciale pentru îngrijirea gurii pot agrava halena: apa pentru gură care conţine alcool şi pasta de dinţi care conţine lauril sulfat de sodiu, poate cauza unele probleme. De fapt, alcoolul usucă gura, favorizând apariția halitozei deoarece scade acțiunea de curățare a salivei, iar lauril sulfatul de sodiu este o substanță care se găsește în multe paste de dinți și ape de gură și la fel ca şi alcoolul aduce la uscarea gurii.
Pentru a recăpăta sănătatea cavităţii bucale, este nevoie de eliminat bacteriile şi de consolidat flora bacteriană. Cel mai recomandat remediu, este eliminarea cauzelor care au adus la halenă. Aceasta trebuie eliminată de tot şi nu doar acoperită, cum se încearcă de cele mai multe ori, folosind mentă, bomboane sau gume mentolate. Experţii spun că nu e nimic mai greşit, decât atunci când se mănâncă bomboane sau se mestecă gumă, deoarece nu se face altceva decât ”hrănirea” bacteriilor deja existente în cavitatea bucală.

Remedii naturale pentru halitoze:

Ulei esențial de arbore de ceai

Acesta este un bactericid puternic, care poate fi utilizat în mod eficient împotriva halenei. E suficient să turnaţi câteva picături pe periuţa de dinţi, împreună cu pasta atunci când vă spălați pe dinți.

Cuișoarele

Alternativa naturală la guma de mestecat pot fi cuișoarele, pe care le puteţi mesteca atunci când aveţi nevoie. Din cuișoare se poate face de asemenea, o infuzie, care poate fi utilizată ca o apă de gură. O dată rece, adăugaţi câte o linguriţă din această licoare într-un pahar cu apă fiartă şi răcită, cu care vă clătiţi gura.

Aparatul de curăţat limba

Respiraţia urât mirositoare depinde şi de curăţarea corectă a limbii, care se face de la rădăcina limbii spre vârful ei, prin mişcări blânde. Acest lucru se face cu un instrument special, numit şi periuţă pentru limbă, sau cu periuţe de dinţi, care sunt dotate corespunzător. Curăţăm limba pentru o respiraţie plăcută şi pentru a nu înghiţii depozitele de pe limbă ce se formează peste noapte, ele fiind toxice.

Plantele pentru digestie

Chiar şi o digestie necorespunzătoare poate provoca halena. În acest sens, putem folosi anumite plante pentru digestie, pentru a stimula funcționarea sistemului nostru digestiv, cum ar fi: busuiocul, oregano sau cimbrul. Ardeiul iute tot este un remediu pentru digestie şi respectiv prevenirea halitozei, doar că nu trebuie să facem exces de el pentru a nu aduce la alte complicaţii ale sănătăţii.

Decoctul de mentă

Printre remediile populare împotriva respiraţiei urât mirositoare, este şi decoctul făcut din mentă. Acesta poate fi preparat punând o linguriţă de mentă într-o ceaşcă, se mestecă bine, apoi se toarnă într-o cratiţă cu apă şi se lasă la fiert pentru zece minute. De asemenea se poate folosi şi menta proaspătă. Această infuzie poate fi consumată după fiecare masă.

Apa de gură din pătrunjel

Printre remediile naturale foarte eficiente este decoctul de pătrunjel proaspăt, care poate fi utilizat ca apă de gură. Pentru a-l prepara e suficient să fierbem două căni de apă cu câteva fire de pătrunjel. Dacă doriți, puteți adăuga două sau trei cuișoare întregi. Decoctul nu trebuie fier mai mult de zece minute. La sfârşit trebuie filtrat și răcit pentru a fi folosit ca apă de gură.

Nu vă stresaţi, pentru a nu provoca halena

Respiraţia urât mirositoare poate fi de asemenea, cauzată de o situație stresantă. Potrivit unui studiu preliminar efectuat pe bărbați tineri și sănătoși, cu o bună igienă orală, stresul poate contribui la formarea de compuşi volatili în interiorul gurii, cauzând mirosul urât. Uneori, rezolvarea problemei de halenă constă în identificarea și contracararea cauzelor de stres.

Consumul limitat al unor alimente

Există anumite alimente care pot determina o agravare a problemei de halenă. Conform medicinei tradiționale chineze aceste alimente sunt: cafeaua, alcoolul, zahărul laptele și alimentele prăjite sau condimentate. Consumarea lor poate fi limitată, cu scopul de a înțelege dacă în acest fel se poate scăpa de respiraţia urât mirositoare. Conform ştiinţei macrobiotice, ar fi necesar să se evite proteinele animale, grăsimile saturate de origine animală și zahărul.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...