(STUDIU) Consecințele referendumurilor din UTA Găgăuzia

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Guvernul trebuie să elaboreze o strategie de comunicare prin care să-și facă auzit în raioane mesajul privind avantajele apropierii de Uniunea Europeană. De asemenea, autoritățile trebuie să se explice că semnarea Acordului de Asociere nu înseamnă unirea cu România. Acestea sunt câteva dintre concluziile unui studiu despre ”consecințele referendumurilor din Găgăuzia asupra unor raioane din Republica Moldova”, dat publicității de Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale ”Viitorul”.

Desfășurarea referendumurilor din regiunea găgăuză urma să constituie începutul unor evenimente care să declanșeze efectul dominoului și să conducă la organizarea unor astfel de exerciții în majoritatea raioanelor din Republica Moldova. Intențiile, susținute de anumite formațiuni politice au fost zădărnicite însă de legislația care nu permite acest lucru autorităților locale, de pasivitatea locuitorilor, dar și de evenimentele tragice din Ucraina, se mai arată în concluziile studiului.

În acest context dialogul între autoritățile centrale și cele din Găgăuzia trebuie sporit, de această părere sunt autoritățile din regiune.

”S-ar fi putut găsi o rețetă de a anticipa evenimentele. Al doilea moment este legat de necesitatea elaborării unui program național privind studierea limbii de stat în sudul țării, nu doar în Găgăuzia, dar și în raioanele din Taraclia sau Cahul” a declarat deputatul neafiliat în Adunarea Populară, Gheorghe Leiciu.

Studiul a fost realizat de IDIS ”Viitorul”, cu sprijinul fundației germane Fridrich Ebert.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...