(STUDIU) Comerțul cu servicii dintre Moldova și UE: Ce impact va avea liberalizarea acestuia

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Liberalizarea comerțului cu servicii dintre Republica Moldova și UE va avea un impact pozitiv asupra performanței economice moldovenești. De această opinie sunt specialiștii Expert-Grup, care lansează studiul „ZLSAC dintre UE și RM: evaluarea impactului liberalizării comerțului cu servicii asupra economiei moldovenești”, semnat de Valeriu Prohnițchi.

Serviciile joacă un rol foarte important în economia moldovenească prin contribuția adusă la valoarea adăugată, la angajarea forței de muncă și în comerț. Economia Republicii Moldova este în mare măsură una bazată pe servicii.

Potrivit studiului, în prezent, serviciile comerciale generează 50% din valoarea adăugată brută, o pondere de două ori mai mare decât la mijlocul anilor 1990. În sectorul serviciilor este angajată mai mult de 30% din forța de muncă din Moldova, în comparație cu 20% la mijlocul anilor 1990.

La fel, serviciile contribuie cu aproximativ 30% la veniturile totale din export ale țării. După cum sugerează indicii Avantajelor Comparative Revelate (ACR), serviciile exportate de Republica Moldova sunt mai competitive decât bunurile pe care le exportă.

Datele statistice arată că transportul, telecomunicațiile și băncile sunt sectoarele în care serviciile dețin cele mai înalte cote în consumul intermediar total, depășind nivelul de 40%, din consumurile intermediare totale.

Specialiștii constată un impact pozitiv non-neglijabil al liberalizării importului de servicii în Republica Moldova, inclusiv creșterea PIB-ului, veniturilor din muncă, nivelului de activitate economică și volumului comerţului, precum și creșterea eficienței economice, în primul rând, chiar în sectorul serviciilor.

Însă aceștia nu au putu constata vreun impact semnificativ al liberalizării importurilor de servicii în UE, din cauza magnitudinii limitate a concesiunilor suplimentare în comparație cu cele care deja sunt oferite de țările UE în cadrul Clauzei Națiunii Favorizate (CNF).

Studiul integral poate fi văzut AICI.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...