(STUDIU) Ceaiul ar putea dispărea până în 2030

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Bem circa 3 miliarde de ceşti de ceai zilnic, iar anual se produc 4,8 milioane tone de ceai în lume. Deşi ceaiul este una dintre cele mai vechi şi mai iubite băuturi din lume, există riscul ca această plantă să se confrunte cu probleme grave în viitorul apropiat.

Această avertizare vine din partea organizaţiei Forumul pentru Viitor, care într-un raport numit „Ceaiul 2030”, atrage atenţia asupra numeroaselor probleme pe care le provoacă schimbările climaterice, consumul major de apă şi energie dar şi lupta care se dă acum pentru terenurile agricole în ţările cultivatoare de ceai. În raport se aduce la cunoştinţă că principalii cultivatori de ceai, cum ar fi: Kenya, Malawi, India, Sri Lanka şi China se regăsesc printre statele cele mai afectate de schimbările climaterice.

Ceaiul este o plantă, care în mod tradiţional creşte şi se dezvoltă cu apa din precipitaţiile atmosferice, însă schimbările climaterice majore vor aduce la necesitatea ca aceste plante să fie irigate artificial. Construirea sistemelor de irigare nu prezintă o problemă în sine, problema majoră constă în resursele de apă şi aşa aproape inexistente în aceste părţi ale globului unde se cultivă ceaiul, rezerve care odată cu încălzirea globală s-ar putea epuiza total. Un alt pericol al ceaiului, care face parte din categoria monoculturi constă şi în eroziunea în creştere a solului.

Schimbările climaterice şi eroziunea solului nu sunt singurele pericole ce pot aduce la dispariţia culturilor de ceai. Un alt ”duşman” al ceaiului sunt şi deciziile manageriale ale statelor cultivatoare de ceai, care în ultimul timp urmăresc obţinerea profitului sigur şi rapid. Spre exemplu, în Sri Lanka între 2005 şi 2010, a zecea parte din culturile de ceai au fost înlocuite cu alte culturi mai profitabile, cum ar fi arborele de cauciuc, uleiul de palmier sau fructe, se menţionează în raport.

Cultivarea ceaiului aduce în mare măsură şi la defrişări masive ale pădurilor tropicale, din cauza necesităţii de noi terenuri cu sol neerodat. Asta ar putea aduce la renunţarea în a se mai cultiva ceai, în încercarea de a fi salvate pădurile tropicale de la defrişare.

O altă problemă a producerii ceaiului este cantitatea imensă de energie consumată în procesul de cultivare, creştere, uscare, ambalare etc., care depăşeşte de 3 ori energia consumată pentru producerea oţelului. Chiar dacă cultivarea, îngrijirea, irigarea şi creşterea ceaiului nu necesită consumarea a mari cantităţi de energie, procesul de după recoltarea ceaiului necesită resurse energetice mari. Astfel, ofilirea, uscarea, sortarea şi ambalarea acestuia necesită 18 kilowaţi/oră pentru un kg. de ceai, în timp ce pentru producerea unui kg. de oţel sunt necesari numai 6,3 kilowaţi/oră, se specifică în raportul celor de la ”Forumul pentru Viitor”. Totuşi, specialiştii ne asigură că problema consumului mare de energie ar putea fi ameliorată pe viitor, datorită energiei regenerabile, care ar putea fi întrebuinţată pe larg în tehnologiile de producere a ceaiului.

Însă, odată produs şi ambalat, nu înseamnă neapărat că aici se pune capăt şi consumului de energie sau emisii de dioxid de carbon. Imaginaţi-vă câtă energie este consumată pentru prepararea unui ceai, sau cât de mult poluează pliculeţele de ceai pe care le aruncăm după ce le-am folosit. Mulţi spre exemplu încălzesc sau fierb prea multă apă când îşi prepară un ceai, iar excesul de apă fiartă cu energie electrică îl aruncă. Evaluarea impactului asupra mediului pe care îl are ceaiul nu se încheie nici chiar cu aruncarea pliculeţelor de ceai la gunoi. Prelucrarea acestora ca gunoi menajer necesită din nou consum de energie. S-a constatat că, cantitatea de ceai consumată şi aruncată la coşul de gunoi de americani, are o masă echivalentă cu cea a Empire State Building şi asta în condiţiile în care americanii nu sunt cei mai mari consumatori de ceai.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...