(STUDIU) Am supraviețui impactului cu un asteroid asemenea celui care a ucis dinozaurii?

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Specia umană are șanse să supraviețuiască unui impact de proporțiile celui care a dus la dispariția dinozaurilor. De fapt, strămoșii oamenilor au și făcut-o deja. Ca rasă umană să nu dispară, însă, ar fi nevoie că cercetătorii să poate pune în practică teorii care momentan țin de domeniul stiitifico-fantasticului.


Asteroidul care a cauzat dispariția dinozaurilor a lovit Terra în urmă cu 66 de milioane de ani. După impact, cantități mari de sfărâmături, praf și gaze toxice s-au ridicat în straturile superioare ale atmosferei, blocând accesul razelor solare. În întuneric, au dispărut mai întâi plantele, apoi dinozaurii ierbivori și în cele din urmă marile carnivore, potrivit Thinkbig.com.

Dacă ar fi căzut cu 30 de secunde mai devreme sau mai târziu, dacă ar fi lovit mai departe în largul Atlanticului sau al Pacificului, s-ar putea ca parte dintre dinozaurii de pe sol să mai fi trăit și astăzi. Însă locul din preajma coastelor Mexicului în care a căzut a făcut ca impactul să aibă forța a zece miliarde de bombe nucleare și să fie devastator.

Mamiferele terestre din care au evoluat oamenii au supraviețuit atunci pentru că erau mici, mâncau puțin și se ascundeau ușor din față oricărui pericol. Și pericolele nu erau puține. Era beznă, ploile erau acide, iar erupțiile vulcanice, la ordinea zilei.

Întrebarea este: cum ar mai putea supraviețui oamenii de astăzi unui astfel de impact?

Pentru a afla răspunsul la această întrebare, oamenii de știință au studiat efectele create de impactul Terrei cu un alt asteroid. Evenimentul s-ar fi produs în urmă cu circa 790.000 de ani. Oamenii de știință n-au găsit craterul încă, dar analizând tectitele (roci din sticlă formate la impact – n.red.) au ajuns la concluzia că impactul a avut loc în zona Asiei.

„La acea vreme, strămoșii omului modern populau deja planeta. Au fost martori la impact. Chiar dacă n-ar fi mers încă în poziție bipedă, un impact de asemenea dimensiuni tot le-ar fi captat atenția”, susține astrobiologul și geochimistrul Aaron Cavosie de la Universitatea Curtin din Australia.

 O nouă catastrofă nu este iminentă

Oamenii de știință susțîn că un asteroid gigantic se prăbușește pe Pământ cam o dată la un milion de ani. Asta înseamnă că un nou impact nu va avea loc prea curând. Cei mai mulți dintre asteorizii din sistemul nostru solar se află între Marte și Jupiter, dar sunt prea mici pentru a amenința existența vieții pe Terra.

Pentru prevenirea catastrofelor, în cadrul NASA există un Birou de Coordonare a Apărării Planetare din care fac parte cei mai cunoscuți savanți ai momentului. Membrii biroului ar afla primii dacă un asteorid periculos s-ar apropia de Pământ, lovindu-l sau perturbandu-i mișcarea orbitală.

Până acum, specialiștii NASA nu au elaborat strategii precise cu privire la măsurile care s-ar impune dacă viața de pe Pământ ar fi amenințată de un asteroid gigant. Membrii NASA ar putea decide să îi atașeze asteroidului o pânză solară că să-i devieze cursul și să preîntâmpine impactul cu Terra. Sau ar putea să-l arunce în aer cu bombe nucleare. Deci par teorii improbabile, NASA susține că sunt realizabile.

Oamenii ar putea supraviețui chiar și în cazul în care un asteroid ar ajunge să lovească Pământul. Ar trebui însă fie să construiască domuri în care să trăiască, fie să se mute în subteran.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...