(STUDIU) 20% dintre şoferi nu ştiu de unde se deschide capota

by Genko Genko

Un studiu realizat la cererea Kumho a relevat faptul că jumătate dintre şoferii intervievaţi nu stiu să schimbe o roată în caz că fac pană, iar unul din cinci nici nu ştie cum să deschidă capota propriei maşini.

Un studiu realizat de Kumho în Regatul Unit aduce rezultate îngrijorătoare în ceea ce priveşte cunoştinţele şoferilor de astăzi, 20% dintre cei intervievaţi răspunzând că nu ştiu de unde se deschide capota maşinii pe care o conduc. Mai mult decât atât, jumătate dintre respondenţi au spus că ar rămâne pe marginea drumului şi ar aştepta să vină un depanator în ajutor dacă ar face pană, deoarece nu ar şti de unde să înceapă atunci când vine vorba de schimbarea unei roţi. Statistica prezentată de studiul celor de la Kumho este îngrijorătoare pentru britanici, în contextul în care au loc peste 7.000 de defecţiuni auto în fiecare zi pe şoselele din Regatul Unit, iar unul din şase şoferi trecuţi de vârsta de 30 de ani spune că se bazează pe părinţii săi atunci când are probleme cu maşina.

Numărul defecţiunilor zilnice din Regatul Unit ar putea creşte, spun realizatorii studiului, deoarece o treime din şoferii intervievaţi spun că se bazează pe inspecţia tehnică anuală obligatorie prin lege pentru a le atrage atenţia cu privire la potenţiale probleme tehnice ale autovehiculului pe care îl conduc. Presupunerea lor este greşită, deoarece respectivul test, echivalentul britanic al ITP-ului, nu vizează sau nu poate remarca defectele curente sau în dezvoltare care ar putea să ducă la defectarea unui autovehicul şi acea verificare tehnică nu garantează nici că respectivul vehicul este în stare adecvată pentru circulaţia pe drumurile publice vreme de un an întreg.

Şoferii tineri, cu vârste cuprinse între 18 şi 25 de ani, nu le aduc prea multe speranţe realizatorilor studiului, deoarece o treime din respondenţii din această categorie a declarat că nu îşi verifică niciodată adâncimea rizurilor de pe calea de rulare a pneurilor, în timp ce un sfert dintre respondenţi nu îşi verifică niciodată pneurile. După cum explică Dan Woodward, brand manager la Kumho Tyre UK, aceste date sunt îngrijorătoare şi ar trebui să tragă un semnal de alarmă în rândul şoferilor, deoarece cunoştinţele mecanice fundamentale ajută la recunoaşterea potenţialelor defecte ale unui autovehicul şi îmbunătăţesc nivelul de siguranţă al întregii reţele rutiere. „Poate că unii şoferi ar trebui să meargă la cursurile de perfecţionare sau să se instruiască individual în acest sens”, spune reprezentantul mărcii de anvelope.

CITIȚI ȘI...