Strigător la cer! În cea mai săracă țară din Europa, unele partide cheltuie în campanie mai mult decât cele mai mari partide din Germania

by Genko Genko

Unele partide politice din Republica Moldova cheltuie în campaniile electorale mai mulți bani decât cele mai mari partide din Germania, iar asta se întâmplă în cea mai săracă țară din Europa. Descoperirea a fost făcută de președintele Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, în cadrul vizitei sale de acum două săptămâni la Berlin. Astfel, PAS a venit cu un șir de propuneri ce țin de finanțarea partidelor politice, de exemplu, suma cheltuită de formațiuni în campanii să fie mult mai mică.

„Știți ce am în vizita de la Berlin de acum două săptămâni? Că în Republica Moldova unele partide politice cheltuie mai mulți bani în campanie decât cele mai mari partide din Germania și asta în cea mai săracă țară din Europa. Asta este strigător la cer. Noi am cerut ca, exemplu, funcționarii publici să nu poată să finanțeze un partid politic într-o sumă mai mare decât 10% din venitul anual. Pentru că la noi sunt funcționari publici care fac donații la unele partide în sume mai mari decât venitul lor anual”, a menționat Maia Sandu în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune.

Potrivit lui Sandu, dacă vrem o campanie electorală corectă sau să scăpăm de corupție din politică „trebuie să pornim de la bani”. „De unde vin banii în politică. Dacă banii sunt murdari și sunt mulți atunci ei ajung pentru a cumpăra orice”, a mai spus liderul PAS, aducând drept exemplu Găgăuzia unde, având un singur reprezentant în Adunarea Populară aleasă în baza sistemului uninominal, Partidul Democrat s-a ales cu majoritatea în forul legislativ al autonomiei.

CITIȚI ȘI...