Stoltenberg: Rusia are de ales între o cooperare fructoasă și confruntarea cu Occidentul

by Genko Genko

Rusia are de ales între o cooperare fructuoasă și continuarea confruntării cu țările Occidentului, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-un interviu publicat sâmbătă de cotidianul norvegian Dagens Naeringsliv, citat de agenția de presă TASS.

Potrivit secretarului general al Alianței Nord-Atlantice și fost premier al Norvegiei, politica pe care o desfășoară în prezent Rusia nu este în avantajul acestei țări, în timp ce cooperarea cu Occidentul i-ar fi adus nenumărate beneficii.

Rusia „poate să aleagă între cooperare și continuarea confruntării (cu Occidentul) și prin urmare a izolării sale”, a spus Stoltenberg. „Cred că perioada de după războiul rece a arătat că toți au câștigat de pe urma cooperării. De aceea, cooperarea ar trebui continuată. Frontierele și comerțul deschise, precum și încrederea au făcut posibilă reducerea cheltuielilor militare și o cooperare care a fost în avantajul tuturor”, a spus secretarul general al NATO.

Potrivit lui Stoltenberg, dacă Rusia ar fi continuat această cooperare, „ea nu ar fi văzut o amenințare în faptul că un stat sau altul ia decizia democratică de a adera la NATO sau UE”.

În opinia lui Stoltenberg, Occidentul nu s-a arătat vulnerabil în timpul confruntării politice cu Rusia. „Deschiderea și discuțiile sunt confundate adesea cu slăbiciunea și divergențele de opinie. Sunt convins că, într-o perspectivă pe termen lung, ne-am demonstrat forța, unitatea și capacitatea de a găsi o poziție comună pe marginea problemelor importante, în pofida contradicțiilor și disputelor. Noi am ajuns la opinia comună privind necesitatea întăririi apărării colective și a desfășurării de forțe suplimentare”, a spus secretarul general al NATO.

Potrivit lui Jens Stoltenberg, în pofida faptului că țările Europei au poziții diferite pe marginea sancțiunilor antirusești, măsurile restrictive „au putut fi implementate, înăsprite și prelungite”.

CITIȚI ȘI...