Stoltenberg: Georgia poate adera la NATO

by Genko Genko

Decizia privind aderarea Georgiei la NATO poate fi luată doar de Tbilisi și de cei 28 de membri ai Alianței Atlanticului de Nord, a declarat luni secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la finalul întrevederii sale, la Bruxelles, cu președintele georgian Ghiorghi Margvelașvili.

„Subliniem dreptul fundamental al fiecărei națiuni, fiecărui stat, de a-și alege independent calea. Intenționează Georgia să devină membră a NATO — acest lucru privește doar Georgia și pe cei 28 de membri ai NATO, nicio terță parte nu se poate amesteca în acest proces”, a spus Stoltenberg.

Potrivit lui Stoltenberg, NATO și Georgia continuă să colaboreze asupra Planului de Acțiuni pentru aderare la Alianță. „Iar Georgia face progrese. Voi sublinia încă o dată: această decizie poate fi luată doar de Georgia și de cei 28 de membri ai NATO”, a conchis secretarul general al Alianței.

În timpul ultimei reuniuni a Consiliului NATO-Georgia, care a avut loc în februarie, Alianța a stabilit că Tbilisi este tot mai aproape de aderare. „Miniștrii țărilor membre ale NATO au amintit de deciziile summitului din Țara Galilor, în special cu privire la faptul că Georgia a înregistrat progrese importante și s-a apropiat și mai mult de NATO pe calea realizării unor reforme ambițioase. Relațiile dintre Georgia și NATO conțin instrumentele necesare pentru ca țara să se apropie și mai mult de acest statut”, se spunea în documentul final al Consiliului, citat Agerpres.

În ultima perioadă, exercițiile militare cu implicarea Georgiei și a unor state NATO, pe teritoriul țării, s-au amplificat.

CITIȚI ȘI...