Ştiaţi că ceapa rezistă mai mult dacă o păstraţi în colanţi? Iată 10 sfaturi cum să păstraţi legumele mai mult timp

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Ceapa rezistă mai mult în şosete sau colanţi? Nu ştiaţi cum să vă salvaţi ciupercile de mucegai? Ce a-ţi putea face pentru a păstra mai mult broccoli proaspăt? Iată 10 sfaturi simple, cu ajutorul cărora puteţi prelungi durata de viață a produselor alimentare pe care le aveţi în casă.

1. Usturoiul
De obicei se întâmplă să nu utilizaţi toată căpăţâna de usturoi, punând restul în frigider sau alte locuri necorespunzătoare, ceea ce aduce la încolţirea sau mucegăirea acestuia. Pentru a evita aceste situaţii, vă recomandăm să ţineţi usturoiul departe de lumină într-un loc răcoros, uscat, la o temperatură de aproximativ 10° C (de exemplu, într-un subsol). De asemenea, îl puteţi dezveli de coajă şi congela.

2. Ceapa
Puse într-o pereche de ciorapi vechi şi curaţi și agăţate într-un loc uscat, răcoros, întunecat, cum ar fi în dulap sau în pod, acestea vor dura până la opt luni. Aşezaţi cepele una câte una, iar între ele faceţi câte un nod, care le va separa una de alta. În acest fel, cepele vor respira mai uşor, prelungindu-le semnificativ viaţa, iar atunci când veţi avea nevoie, va fi suficient doar să tăiaţi cu un foarfece nodurile, de jos în sus, astfel încât celelalte cepe vor rămâne neatinse şi bine păstrate.

3. Ceapa verde
Ţinută împreună întregi, se ofileşte repede. Dar dacă o veţi tăia şi pune în recipiente mici de plastic la congelat, o veţi putea întrebuinţa oricând veţi dori, fără a-şi pierde din calităţile pe care le are atunci când este proaspătă.

4. Ceapa şi cartofii
Nici într-un caz nu trebuie să ţineţi ceapa şi cartofii aproape, deoarece ceapa elimină o anumită substanţă, ceea ce aduce la încolţirea rapidă a cartofilor. Desigur, le puteţi împreuna la gătit, într-o friptură cu carne, ceapă şi cartofi.

5. Merele şi cartofii
Dacă veţi ţine cartofii lângă mere, acestea se vor păstra până la două luni fără a încolţi. Totuşi, nu toată lumea este de acord cu asta: unele experimente științifice au arătat că etilena, un gaz inodor produs de mere în timpul procesului de maturare, poate aduce la germinarea mai rapidă a cartofilor.

6. Roşiile

Pentru a le face să se maturizeze mai repede, păstrați-le alături cu fructe: etilena va accelera procesul de coacere. Cele deja coapte, ar trebui să fie păstrate la temperatura camerei, departe de sursele de căldură, cu baza în sus (este şi mai bine dacă sunt unite într-un cluster). În frigider îşi pierd din aromă. Dacă totuşi doriţi să le păstraţi în frigider, nici într-un caz nu le lăsaţi în pungi de plastic şi nu uitaţi să le scoateţi de acolo, cel puțin cu o oră înainte de a mânca.

7. Ciupercile
Punga clasică de plastic le umezeşte prea tare și le mucegăieşte. De aceea, e bine să le păstrați într-o pungă de hârtie, depozitate în frigider sau într-un alt loc răcoros şi uscat.

8. Broccoli
Broccoli ar trebui să fie consumate în termen de câteva zile de la cumpărare, deoarece acestea sunt legume care „respiră”, care consumă oxigen și zaharuri pentru a produce substanţe nutritive utile pentru propriile celule, astfel că se ”consumă” foarte repede. Pentru a prelungi viața lor, le puteţi înveli într-o folie de aluminiu sau peliculă, care le izolează de atmosferă, limitează contactul cu oxigenul și încetineşte în fapt respirația acestora.

O alternativă viabilă este de a le congela, după ce au fost spălat bine cu apă, sare și oțet și după o fierbere temeinică. După ce se răcesc, fierte și împachetate în pungi de plastic, vor dura până la nouă luni.

9. Sparanghelul
Pentru a-l menține proaspăt și crocant, este recomandat să-l păstraţi ca pe flori: tăiaţi un centimetru din tulpină, păstrând întregul „buchet”, într-un vas umplut cu apă proaspătă. Îl puteți pune în frigider sau poate fi acoperit cu o pungă de plastic. Schimbaţi apa atunci când aceasta devine un pic tulbure. Astfel, sparanghelul va dura aproximativ o săptămână (deși, este întotdeauna mai bine să-l consumaţi proaspăt).

10. Ghimbirul
Păstrate în congelator, rădăcinile de ghimbir vor fi mai ușor de decojit și preparat, la momentul oportun, deoarece acestea sunt mai puțin fibroase decât atunci când ghimbirul este proaspăt. Dezavantaj: o dată congelate, vor fi greu de tăiat. De aceea trebuie, mai întâi să le împărțiți în bucăți înainte de depozitarea lor în congelator.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...