Statistica Poliției în privința încălcărilor electorale: Doar opt cazuri de bănuială rezonabilă de corupere a alegerilor

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Aproape 130 de cazuri cu diferite încălcări sau incidente și alte acțiuni ce pot atenta la procesul electoral au fost documentate de Poliție perioada 25 ianuarie – 19 februarie „pentru asigurarea securității, în egală măsură, a tuturor concurenților electorali”. Astfel, au fost antrenați în serviciu peste 4.602 polițiști care au asigurat ordinea publică la 2.934 întruniri electorale desfă;urate pe teritoriul țării, la care au participat în total circa 21.4728 persoane.

Totodată, acțiunile polițiștilor au fost axate la prevenirea și contracararea posibilelor încălcări ale ordinii de drept și altor acțiuni care ar putea periclita buna derulare a întâlnirilor în teritoriu ale concurenților electorali cu alegătorii.

Oamenii legii au reacționat în opt cazuri de bănuială rezonabilă de corupere a alegătorilor – un caz în privința PDM (sesizarea Blocului electoral ACUM), cinci cazuri Partidul Șor, un caz sesizat Blocul electoral ACUM, șase cazuri autosesizate de Poliție, un caz sesizat de CEC privind implicarea Fundației de binefacere „Din Suflet” în campania electorală, materialele fiind expediate spre examinare conform competenței Procuraturii Anticorupție.

Totodată, la Comisia Electorală Centrală, la 20 februarie, au fost depuse trei contestații referitor la coruperea alegărilor de către membrii și simpatizanții Partidului Politic Șor, acțiuni ce urmează a fi verificate și luate decizii conform legislației în vigoare.

La fel, au fost inițiate 102 proceduri contravenționale privind suspectarea de plasare a afișelor de agitație electorală în alt loc decât cel stabilit, dintre care: 56 cazuri – Partidul Politic Șor; 28 cazuri – PSRM; 7 cazuri – Blocul electoral ACUM; 3 cazuri – PDM; 3 cazuri candidați independenți; 2 cazuri – „Partidul Nostru”; 2 cazuri – PCRM.

Dintre acestea au fost constatate și întocmite ca contravenții: Pentru afișajul electoral neautorizat – 18 procese verbale contravenționale (Partidul Șor – 17 cazuri; PSRM – un caz). Din lipsa componenței de contravenție, zece materiale înregistrate au fost încetate (PN – 2; PSRM – 6; Partidul Șor – 2).

De asemenea, au fost pornite proceduri contravenționale pentru „afișarea materialului de agitație electorală sau a materialului de susținere a referendumului în alt loc decât cel stabilit” – 23 materiale.

Pentru distrugerea, deteriorarea intenționată prin orice mod a afișelor electorale – patru procese verbale contravenționale.

La moment, 42 de materiale se examinează și urmează a fi luată o decizie conform legislației în vigoare.

La fel, au fost sesizări despre cinci incidente, înregistrate cu candidații electorali și reprezentanții acestora, pe patru cazuri fiind adoptată decizia, iar pe unul se întreprind măsuri pentru stabilirea circumstanțelor.

Totodată, 27 de proceduri înregistrate se examinează ca alte încălcări, dintre care:

  1. Pentru deteriorarea panourilor electorale – 17 cazuri (zece ale PDM; patru ale Blocului electoral ACUM; două ale PSRM și unul al Partidului Politic Șor).
  2. Sustrase placate electorale – 5 cazuri, (câte unul al Partidului Şor, PSRM, „Partidului Nostru” și PDM).

Fiind examinate circumstanțele cazului pentru acțiuni de huliganism au fost documentate cinci persoane.

Fiind efectuată o evaluare a tuturor informaților înregistrate s-a constatat că, din partea reprezentanților Blocului Electoral ACUM, au fost înregistrate 14 sesizări. Cinci cazuri sesizate în privința reprezentanților Blocului Electoral ACUM, privind suspectarea de plasare a afișelor de agitație electorală în alt loc decât cel stabilit. În toate cazurile nu este adoptată o decizie.

Un caz sesizat de către reprezentanții Blocului Electoral ACUM privind distrugerea, deteriorarea intenționată prin orice mod afișelor electorale. Cazul se examinează și urmează a fi adoptată o decizie.

Trei cazuri sesizate în privința reprezentanților Blocului Electoral ACUM, privind incidentele înregistrate cu candidații electorali și reprezentanții acestora și anume:

  • La 14.01.2019 pe rețelele de socializare a fost postată o informație de către un concurent electoral, precum că la data de 13.01.2019, de către persoane necunoscute, unul dintre colectorii semnăturilor pentru susținerea candidatului electoral a fost înjurată și agresată fizic, în timpul colectării semnăturilor pentru susținerea candidatului electoral, fiind deteriorate listele de subscripție.

În procesul examinării informațiile oferite nu s-au adeverit.

  • La 26.01.2019, la IP Orhei s-a adresat o persoană care a reclamat acțiunile unor persoane necunsocute și anume faptul că, a fost înjurat, lovit la picior, bruscat de către persoane necunoscute în timp ce se deplasa împreună cu candidatul la alegerile Parlamentare. Fără a depune cerere.

Din rețelele de socializare și presă s-a stabilit că, candidatul electoral în acea zi, însoțit de un grup de susținători s-a aflat la piața din Orhei.

Urmare a examinării au fost identificate și documentate 5 persoane pentru huliganism nu prea grav.

  • La 27.01.2019, în adiacentul Inspectoratului de poliție Edineț, candidat înregistrat la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 în circumscripția uninominală nr. 3 Edineț, din partea Blocului electoral ACUM, platforma DA și PAS, în cadrul unei emisiuni live, a fost agresat fizic și numit cu cuvinte necenzurate de către trei persoane necunoscute.

Urmare a măsurilor realizate au fost identificate persoanele, trei bărbați cu vârsta de 23, 27 și 31 de ani, toți domiciliați în municipiul Edineț. La fel, s-a constatat că ultimii nu fac parte și nu sunt adepți la careva formațiuni politice.

Secția urmărire penală a IP Edineţ a emis propunerea de a nu porni urmărirea penală, cu clasarea procesului penal, luând în considerație că în rezultatul acțiunilor întreprinse de urmărire penală, nu au fost stabilite probe ce ar fi demonstrat faptele invocate de candidat. Materialele cu propunerea la moment sunt expediate în procuratura raionului Edineţ.

Patru cazuri sesizate în privința reprezentanților Blocului Electoral ACUM privind deteriorarea panourilor electorale. În aceste cazuri au fost pornite proceduri contravenționale, iar întru-un caz făptuitorul a fost identificat.

Conform Codului Electoral, concurenții electorali pot organiza întâlniri cu alegătorii, autoritățile administrației publice locale fiind obligate să asigure posibilitatea desfășurării unor astfel de întâlniri în termene și în condiții egale. Organele electorale pot fi sesizate în cazul neregulilor constatate în legătură cu organizarea și desfășurarea întâlnirilor.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...