Şor vrea să fie amnistiat: Principalul învinuit în dosarul „jaful secolului” ar putea ieși basma curată

Şor vrea să fie amnistiat: Principalul învinuit în dosarul „jaful secolului” ar putea ieși basma curată

Inițiativa privind amnistiere a venit de la Guvern. Deputații au tras de text până l-au făcut lege. Au numit-o amnistia. Apoi s-a format coadă. Libertate, gratis! În primele rânduri s-au îmbulzit: un judecător, un procuror-șef, un polițist călău din „Dosarul 7 aprilie”, un gardian, un avocat, infractori în devenire, interlopi cu vechime, violatori și proxeneți de minore, iar lista nu are sfârșit. Încă se stă la coadă. E rândul gulerelor albe, se menționează într-o investigație a RISE Moldova.

Potrivit sursei citate, pe amnistiere poate conta și principalul învinuit în dosarul ”furtul secolului”. Primarul de Orhei, Ilan Shor.

„Ilan Șor a fost anchetat penal în dosarul „Miliardului dispărut” supranumit și „Jaful secolului”. Dosarul, în care Șor a fost învinuit de escrocherie și spălare de bani, a trecut recent de prima instanță, etapă la care acesta a solicitat reducerea pedepsei de la 19 la zero ani de pușcărie”, scriu autorii investigației.

„Cum? Procurorii i-au încadrat infracțiunea la două articole din codul penal: Escrocheria – în proporții deosebit de mari și Spălarea banilor, articole din Codul Penal pentru care Ilan Șor, legal, nu putea fi amnistiat. În prima instanță, procurorii au cerut ca Șor să fie condamnat la 19 ani de închisoare. Însă, Ilan Șor a jucat o carte importantă. La rândul său, a cerut judecătorilor să recalifice fapta de învinuire de la art.190, alin. 5 – Escrocheria, la art.196, alin .4 – Cauzarea de daune materiale prin înșelăciune sau abuz de încredere – articol pentru care Șor devenea deja eligibil de amnistie pe unul dintre episoadele incriminate”, notează sursa citată.

„În același timp, Șor le cere judecătorilor să-l amnistieze, după ce aceștia acceptă recalificarea faptei, iar pentru celălalt episod – spălarea de bani, să fie achitat. Într-un final, judecătorii din prima instanță l-au condamnat pe Șor la șapte ani și șase luni de închisoare din 19 – atât cât au cerut procurorii. Totodată, aceștia au acceptat recalificarea faptei solicitate de Șor – infracțiune eligibilă cu amnistia – de care Șor ar putea beneficia la Curtea de Apel Chișinău sau la Supremă”, scriu RISE Moldova.

0