(SONDAJ) Ce fel de țară își doresc ucrainenii

by Genko Genko

Dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum privind federalizarea Ucrainei, acesta nu ar avea susținerea populară, întrucât peste 70% dintre ucraineni își doresc să aibă un stat unitar.

Astfel, conform unui sondaj realizat de Centrul Razmukov, în colaborare cu agenția de investigații sociologice ”Rating”, în cazul în care duminica viitoare ar avea loc un referendum privind administrarea teritorială, 72,1% ar vota pentru ca Ucraina să fie un stat unitar, în timp ce 17% ar opta pentru federalizare.

În cazul în care ucrainenii ar fi puși să aleagă statutul limbilor în țară, 56,5% ar opta doar pentru ucraineană limbă de stat, în timp ce 37,6% dintre locuitorii țării vecine și-ar dori ca atât ucraineana cât și rusa să fie limbi oficiale.

În ce privește politica externă, între Uniunea Europeană și Uniunea Vamală, ucrainenii ar vota în majoritate pentru prima variantă. 54,5% dintre cetățeni își doresc un viitor în UE, în timp 23,9% optează pentru Uniunea Vamală.

Atunci când vine vorba de NATO, situația este mai echilibrată: 38,5% dintre cetățenii țării vecine susțin integrarea euro-atlatincă, iar 47,9% sunt împotrivă.

Ipoteza creării unei uniuni Rusia-Ucraina-Belarus este susținută de 20,1%, iar împotriva ei se declară peste 70%.

Lucrurile sunt și mai clare atunci când vine vorba de anexarea regiunilor în care locuiesc la Federația Rusă. Astfel, doar 8,5% la sută din ucraineni își doresc ca regiunea lor să devină parte a Rusiei, în timp ce 85% se declară împotrivă.

Sondajul a fost realizat în perioada 28 martie – 2 aprilie pe tot teritoriul Ucrainei, cu excepția Crimeei. La el au participat 3011 persoane și are o marjă de eroare de 1,9%.

CITIȚI ȘI...