Socialiștii se jură că nu au bătut palma cu PD. „Dacă nu votam mixtul, ne trezeam cu uninominalul”

by Genko Genko

Chiar dacă mulți îi acuză pe socialiști că au bătut palma cu PD pentru a vota sistemul mixt de vot, aceștia se jură că nu este așa. Chiar și după evenimentele de ieri din Parlament, când modificarea electorală a fost trezind mai multe întrebări decât răspunsuri, deputații PSRM insistă că au vrut să „salveze Moldova de votul lui Plahotniuc”.

„Dacă ne-am conduce după logica tuturor și ieșeam din sală, ne trezeam cu uninominalul votat în a doua lectură. Nu mai așteptam nici Comisia de la Veneția și multe alte lucruri. Peste noi a căzut ca peste toți ceilalți. Eu eram sigur că nu va fi nici azi, nici săptămâna viitoare”, a declarat deputatul Grigore Novac în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la Jurnal TV.

Votarea unei legi în Parlament nu este sfârșitul drumului, a menționat deputatul PL, Lilian Carp.

„Există pârghia că președintele nu promulgă legea. Care e problema?”.

„Dacă era acest președinte într-adevăr cu poporul, anunța din start că nu va promulga legea, ar fi scos poporul în stradă indiferent de faptul că suntem pro-europeni, pro-ruși…Așa s-a înțeles totul”, s-a implicat și Lilia Carasciuc, directorul Executiv Transparency International.

De cealaltă parte, diplomatul și fostul deputat PD, Andrei Popov nu exclude ideea că Dodon a acționat singur, iar colegii săi de formațiune ar putea nici să nu știe despre înțelegerea la care a ajuns cu democrații.

„Cunosc situația în care se ajunge la înțelegeri în spatele nu doar a unui cerc îngust dar în spatele a sute de mii de alegători. Partidul dvs după ce s-a întâmplat este într-o situație dificilă pentru că domnul Dodon, fără a vorbi cu dvs, cu majoritatea fracțiunii, a luat o decizie clară: El nu se mai luptă pentru victorie în următoarele alegeri, dar a acceptat ceva. În baza actualului sistem PD-ul lua 5%. În baza sistemului mixt, ia minimum 35-40 de mandate”.

Invitații emisiunii l-au întrebat pe socialist de ce Dodon, dacă într-adevăr era împotriva votului promulgat de Plahotniuc, nu s-a opus vehement acestuia împreună cu opoziția parlamentară și formațiunile extraparlamentare.

„Unde sunt acum cei care s-au opus? Unde este Maia Sandu, Năstase, Usatîi, unde este? La Rubleovka?”, a întrebat nervos Grigore Novac.

„Nu uitați că cel de la Rubleovka l-a făcut președinte pe Dodon”, i-a răspuns Lilian Carp

În cadrul emisiunii a avut o intervenție și liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi.

„Am spus mai demult că, combinația lui Plahotniuc e mixtul. Igor Nicolaevici l-a salvat pe Plahotniuc prin ce s-a întâmplat. Vă dați seama ce o să se întâmple acum? Nu o să strige doar Jos Plahotniuc,dar o să strige Jos Plahotniuc cu Dodon împreună. Dacă Comisia de la Veneția spune că nu este de acord, vă spun eu ce se întâmplă: Iese Igor Nicolaevici, care parcă e pro-rus și spune: Nu mă interesează opinia europeană, noi votăm. Plahotniuc care chipurile e pro-european nu poate să iasă să zică că nu-l interesează ce zic europenii”, a spus Usatîi.

CITIȚI ȘI...