Socialiştii preşedintelui Igor Dodon, traşi pe sfoară de PD şi PPE, la doar o zi după votul comun privind modificarea sistemului electoral

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

La o zi după votarea în doar câteva minute, fără dezbateri şi întrebări a proiectului de lege privind modificarea sistemului electoral în unul mixt, dar şi promulgarea la câteva ore după aceasta a proiectului de lege de către preşedintele Igor Dodon, Partidul Democrat a propus introducerea pe ordinea de zi şi aprobarea în plen a „Declaraţiei Parlamentului Republicii Moldova privind retragerea forţelor militare ruse de pe teritoriul ţării”, înregistrată astăzi, 21 iulie. Declaraţia a fost propusă de fracţiun PD şi grupul PPE, fiind susţinută şi de deputaţii PLDM, dar şi PL. Astfel, după includerea acesteia pe ordinea de zi, socialiştii preşedintelui Igor Dodon au părăsit sala de şedinţe în semn de protest.

După propunerea lui Andrian Candu privind includerea pe ordinea de zi a şedinţei, socialistul Vlad Bătrîncea a menţionat că în primul rând nu a primit textul declaraţiei, iar agenda Parlamentului este foarte consistentă. „Considerăm că acest proiect, care a apărut acum recent şi care nu a fost discutat nici în comisii permanente, nici în fracţiuni, reprezintă o provocare la sfârşitul sesiunii parlamentare. O provocare împotriva încercărilor de a remedia situaţia şi relaţiile cu Transnistria întreprinse de preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon. Considerăm că este absolut inoportun şi considerăm că acest proiect trebuie scos şi nu trebuie inclus pe ordinea de zi”, a menţionat socialistul.

Surpriză însă, preşedintele fracţiunii PLDM, Tudor Deliu, a menţionat că şi fracţiunea sa a semnat acest proiect de hotărâre, iar „ca participant al războiului din Transnistria, eu îmi expun părerea mea proprie, dar care cred că este susţinută şi de colegi, noi vom susţine acest proiect de hotărâre şi vom vota pentru”. „Destul, atâta armată pe teritoriul Republicii Moldova”, a menţioant Deliu.

La fel, şi liberalul Ion Casian a spus că Partidul Liberal a promovat consecvent această cerinţă. „Noi vom susţine această declaraţie, numai cu o singură remarcă. Vreau să menţionez că Republica Moldova nu este neutră. Are trupe străine pe teritoriul său”, a spus deputatul.

Totodată, preşedintele fracţiunii democrate, Marian Lupu a menţionat că „indiferent de apartenenţă de partid, politică sau fracţiuni, această declaraţie nicidecum nu vine să incite spiritele, nicidecum nu vine ca o provocare”. „Vreau doar să vă aduc aminte că astăzi, 21 iulie, se împlinesc 25 de ani, din momentul în care la 21 iulie 1992, a fost semnat acordul privind principiile reglementării paşnice a conflictului armat din regiunea transnistreană şi a fost pusă baza juridică pentru încetarea acţiunilor armate şi sângeroase”, a spus Lupu.

Argumentele însă nu i-au înduplecat pe deputaţii socialişti. „Este o încălcare gravă a bunului simţ. Nu trebuie să speculaţi şi să ne aduceţi după votare materiale. Considerăm că este o provocare geopolitică”, a mai spus Bătrîncea, după care socialiştii au părăsit şedinţa.

Declaraţia a fost susţinută cu votul a 61 de deputaţi PDM, PLDM, PL şi grupului PPE, imediat după prezentarea acesteia de la tribuna Parlamentului de către Marian Lupu.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...