Social-democrații germani le cer conservatorilor Angelei Merkel să accelereze reforma zonei euro

Social-democrații germani le cer conservatorilor Angelei Merkel să accelereze reforma zonei euro

Social-democrații germani le-au cerut marți conservatorilor cancelarului Angela Merkel să accelereze măsurile de reformare a zonei euro în forma convenită în cadrul acordului de coaliție guvernamentală încheiat de Uniunea Creștin-Democrată/Uniunea Creștin-Socială (CDU/CSU) și Partidul Social-Democrat, transmite Reuters.

Conservatorii germani doresc să limiteze spațiul de manevră al Angelei Merkel pentru reforma zonei euro, relevă documente consultate de Reuters, ceea ce ar putea să-l nemulțumească pe președintele francez Emmanuel Macron, care va efectua joi o vizită la Berlin.

„Europa așteaptă Germania de peste un an. Este timpul să devenim conștienți de responsabilitățile noastre”, a declarat Carsten Schneider, membru important al conducerii SPD, cu referire la perioada neobișnuit de lungă care a trecut de la alegerile parlamentare din septembrie anul trecut până la formarea guvernului de la Berlin.

Parlamentarii conservatori urmează să dezbată marți propunerile de reformă a zonei euro.

Un proiect de rezoluție legislativă elaborat de CDU relevă că stabilirea unui Fond Monetar European (EMF) în conformitate cu legislația europeană ar presupune o amendare a tratatelor Uniunii Europene „în consultare cu parlamentele naționale”, o măsură care ar lua timp. Conservatorii germani susțin un EMF independent, care să nu fie supus controlului european.

Schneider a adăugat că înființarea unui EMF nu va însemna în mod automat că Germania trebuie să plătească mai mulți bani pentru alte țări europene. A fost „absolut clar” că orice măsură de a transforma actualul fond de salvare al zonei euro, Mecanismul de Stabilitate European (ESM), într-un Fond Monetar European nu va schimba puterile de veto ale parlamentului național, a precizat politicianul social-democrat german.

Concepția germano-franceză pentru consolidarea monedei unice europene ar fi trebuit deja să fie aplicată, dar ea nu a fost încă finalizată. Potrivit președintelui francez, scopul reformelor ar fi pentru țările din zona euro o mai mare apropiere din punct de vedere economic și de a evita alte crize.

0