Sochi 2014. Ziua 9

by Genko Genko

A 8-a zi de concurs a pus la bătaie doar 4 seturi de medalii. Astăzi a intrat în concurs şi ultimul sportiv moldovean. Evoluţia sa o găsiţi mai jos.

Biatlon
Astăzi nu am avut biatlon, deşi a fost programat la ora 17.00 proba masculină de start în bloc. Scriu acest alineat pentru a vă informa că proba a fost reprogramată pentru mîine dimineaţă, ora 8, după ceasurile noastre.

Schi alpin
Astăzi a avut loc proba masculină de Super-G. Pe lista de start au fost înscrişi 63 de sportivi, iar în premieră la această olimpiadă, pe podium au urcat 4 sportivi. Jan Hudec şi Bode Miller au înregistrat exact acelaşi timp, urcînd împreună pe a 3-a treaptă a podiumului. În faţa lor s-au clasat un alt american, Andrew Weibrecht care a cîştigat argintul şi norvegianul Keitil Jansrud care a cîştigat titlul de campion olimpic. Este a 2-a medalie a lui Jansrud la Sochi după ce anterior a cucerit bronzul la coborîre. Şi austriacul cu cetăţenie moldovenească, Georg Lindner a luat startul dar s-a înscrins în rîndurile celor ce au abandonat. 63 sportivi au luat startul iar 11 dintre ei nu au făcut faţă pîrtiei din Sochi, printre care şi „moldoveanul” nostru.

Bob

Astăzi a debutat şi ultimul sport, cel de-al 15-lea la această Olimpiadă, bobul. 30 de echipaje au fost înscrise pe lista de start. Canada, Germania şi SUA au aliniat 3 echipaje iar mai multe ţări cîte 2. Deasemena, au fost ţări reprezentate de cîte un echipaj. În fiecare bob au urcat cîte 2 sportivi. După primele 2 manşe disputate azi, echipajul Rusiei 1 are un avantaj de 0.32 secunde în faţa Elveţiei 1 şi 0.36 în faţa SUA 1. Echipajul român format din Nicolae Istrate şi Florin Crăciun ocupă un onorabil loc 18 din 30. Celelate 2 manşe vor avea loc mîine.

Schi fond
După ce echipa feminină a Suediei a reuşit să intre în posesia medaliilor de aur la ştafeta masculină, şi compatrioţii de la masculin au reuşit aceeaşi performanţă. Ştafeta Suediei s-a impus uşor, avînd un avantaj de aproape jumătate de minut la finalul cursei. Pe 2 a venit echipa Rusiei, iar la doar cîteva secunde şi ultimul reprezentant al echipei Franţei. A dezamăgit în schimb ştafeta Norvegiei care nu a intrat în medalii. Finlandezii care după primii 2 reprezenţi erau primii au terminat doar pe 6, la un iinut şi 46 secunde după suedezi. 16 ţări au avut cîte 4 reprezentanţi în concurs, primii 2 evoluînd în stilul clasic iar ceilalţi în stil liber.

Curling
În cadrul competiţiri de curling continută meciurile probelor masculine şi feminine. În cadrul competiţei feminine, s-au înregistrat rezultatele: Japonia-Elveţia 9-7, Danemarca-Koreea 7-4, Suedia-Rusia 5-4, SUA-Canada 6-7. La masculin, astăzi s-au înregistrat următoarele rezultate: Marea Britanie-Norvegia 6-7, Suedia-Rusia 8-4, SUA-Canada 6-8, China-Canda 8-9, Noregia-Elveţia 5-3, SUA-Suedia 4-6 şi Germania-Danemarca 3-6. În clasament, după 9 meciuri disputate Suedia este lider cu 8 victorii. În clasamentul feminin, lider este Canada care a cîştigat tate cele 8 dispute.

Patinaj artistic
Astăzi a început şi proba în perechi. Tradiţional, proba a debutat cu cîte un program scurt prezentat de fiecare pereche, mîine urmînd să se decerneze medaliile, după ce va avea loc şi programul liber. Fupă prima zi, perechea americană Davis-White este pe primul loc. Pe primele 3 poziţii mai sunt şi canadienii Virtue-Mouer şi perechea rusă Ilinih-Kaţalapov. Doar primele 20 perechi dintre cele 24 s-au calificat pentru proba de mîine.

Hockey
Rezultate din ce în ce mai interesante în competiţia masculină la hockey. După ce ieri au fost înfrînţi la bullits de amiricani, ruşii au dus şi meciul cu slovacii „la loviturile de departajare”. De această dată, ruşii s-au impus. Regulamentul oferă doar 2 puncte învingătoarei la bullits şi unul echipei înfrînte. Între timp, americanii s-au distrat cu Slovenia, învingînd cu 5-1. Austria a învins Norvegia cu 3-1 iar canadienii au trecut greu de finlandezi, scor 2-1 în meciurile din grupa B. Între timp, la feminin încep meciurile pentru clasament. Rusoaicele au învins Japonia cu 6-3 iar finlandezele au cîştigat întîlnirea cu nemţoaicele, scor 2-1.

Snowboard
După ce sportivele au încercat să impresioneze şi să ia cît mai multe puncte în probele de show, astăzi concurentele au încercat să fie cît mai rapide pentru a înreigstra timpi cît mai buni pentru a intra în medalii. Eva Samkova din Cehia a cîştigat medalie de aur, canadaianca Dominique Maltais a cîştigat medalia de argint iar franţuzoaica Chloe Trespuech a cîştigar bronzul. 23 de sportive au fost înscrise în lista de start. După calificări, au urmat sferturile de finală, semifinalele şi finala, unde s-a decis şi podiumul.

Patinaj viteză
Olandezii sparg recorduri după recorduri la Sochi. Şi de această dată olandezii au ocupat toate cele 3 trepte ale podiumului. Jorien ter Mors s-a impus în proba feminină de 1500 m, dar nu oricum, ci cu record olmipic. Ireen Wust a cîştigat a 3-a sa medalie la această olmipiadă şi a 2-a de argint, în timp ce Lotte van Beek a cîştigat medalia de bronz. Interesant este că şi a 4-a poziţie a fost ocupată de o olandeză.

Mihai Afanasii

CITIȚI ȘI...