Situaţie incredibilă în Japonia; De ce se transformă închisorile în azile de bătrâni

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În Japonia se înregistrează o creştere atât de mare a numărului deţinuţilor în vârstă încât închisorile au ajuns să semene cu nişte azile pentru bătrâni.

Fiecare zi e la fel. Se trezeşte la 6:45 în fiecare dimineaţă, mănâncă micul dejun după 20 de minute şi începe să muncească de la 8:00 încolo.

Nu, nu e rutină zilnică a unui salariat obişnuit din Japonia. Acest om are peste 80 de ani şi e la închisoare. În plus, ezită să mai plece de-acolo.

„Nu ştiu ce fel de viaţă aş avea după ce aş ieşi. Aş fi îngrijorat pentru sănătatea mea şi de situaţia financiară”, a povestit deţinutul încarcerat pentru furt, sub protecţia anonimatului, jurnaliştilor de la AFP.

Cazul său nu este unic. Ba din contra: Japonia se confruntă cu un val de ilegalităţi comise de oameni în vârstă, iar situaţia a ajuns atât de gravă încât închisorile seamănă tot mai mult cu azile de bătrâni.

În loc să-i păzească, gardienii sunt nevoiţi să le schimbe scutecele, să le dea pastilele şi să-i ajute pe deţinuţii în vârstă să se spele, pentru că mulţi nu se mai pot descurca siguri. În plus, mulţi dintre ei nu mai aud bine şi paznicii nu se mai pot înţelege cu ei cum trebuie.

În consecinţă, guvernul japonez a aprobat un plan de a trimite asistenţi medicali în jumătate din închisorile din ţară, pentru care a alocat un buget de 495.000 de dolari.

Statisticile sunt tot mai îngrijorătoare. În 2015, aproape 20% dintre suspecţii care au fost arestaţi sau interogaţi de poliţie aveau cel puţin 65 de ani. Comparativ, în 2000, procentul era doar de 5,8 la sută.

Cei mai mulţi oameni în vârstă ajung după gratii pentru infracţiuni minore, cum ar fi furtul din magazine.

Cum s-a ajuns la această situaţie? Se pare că principalii factori sunt înrăutăţirea situaţiei economice, îmbătrânirea populaţiei şi pura lăcomie, potrivit unui raport al poliţiei.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...