Situație de „deja vu”! Cu două luni înainte de alegeri, Renato Usatîi și reprezentanți ai „Partidului Nostru”, vizați într-un nou dosar penal

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Președintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, este vizat într-un nou dosar penal, intentat de autoritățile naționale pe 27 decembrie 2018, la doar două zile după ce acesta a mers în Germania la un tratament. De această dată, liderul formațiunii, dar și mai mulți reprezentanți ai PN, sunt acuzați de punerea la cale a unei scheme frauduloase de introducere ilegală a mijloacelor financiare în proporții deosebit de mari pe teritoriul Republicii Moldova. În context, „Partidul Nostru” califică dosarul drept o nouă tentativă de a exclude formațiunea din alegerile parlamentare din 24 februarie 2019.

Potrivit vicepreședintelui PN Nicolai Țipovici, dosarul a fost intentat la 27 decembrie 2018, după ce la 25 septembrie 2017 – cu un an și trei luni înainte – un fost activist al formațiunii a depus un autodenunț privind organizarea unei scheme de introducere a mijloacelor financiare în Moldova, în proporții deosebit de mari, privind finanțarea, în noiembrie 2016, a turului doi al alegerilor prezidențiale, asta chiar dacă candidatul formațiunii nu a ajuns în turul doi.

Conform ordonanței de punere sub învinuire din 27 decembrie 2018, „la 06 noiembrie 2016, aflându-se în or. Moscova, Federația Rusă, Usatîi Renato acționând în scopul introducerii ilegale pe teritoriul vamal al Republicii Moldova a mijloacelor financiare și fiind în înțelegere prealabilă cu cet. Dumitru Ciubașenco, Nicolai Țipovici, Nicolae Grigorișin, Elena Grițco, Eduard Pleșca, Nina Cereteu, Victor Bogatico, Igor Șeremet și Zaplitnîi Ruslan, care acționau la indicația lui, le-a transmis acestora suma de 90.000 dolari SUA în numerar, împărțind mijloacele financiare în sume mai mici pentru a facilita introducerea acestora în Republica Moldova, fără a fi declarată”.

Totodată, „acționând conform planului elaborat de către Usatîi Renato”, opt dintre aceștia ar fi „introdus pe teritoriul vamal al Republicii Moldova” suma de 80.000 de dolari SUA, iar Dumitru Ciubașenco ar fi intrat în Moldova cu suma de 10.000 de dolari SUA două zile mai târziu.

Mai mult ca atât, potrivit primarului de Drochia, Nina Cereteu, reprezentantă a PN, chiar dacă dosarul penal este pornit pentru contrabandă de bani, în demersul procurorului PCCOCS Ion Neguriță către judecătorul de instrucție din cadrul Judecătoriei Chișinău, oficiul Centru, pentru aplicarea măsurii preventive de arest preventiv, se menționează că „la moment, dacă s-ar afla în libertate, având în vedere că probele din cauza penală indică că în privința mai multor cetățeni străini, a fost organizată ilegal intrarea pe teritoriul R. Moldova, aflându-se de asemenea ilegal pe teritoriul statului nostru, există temeiuri rezonabile că învinuitul Usatîi Renato Gheorghe, împreună cu complicii săi, își va continua acțiunile sale criminale de organizare a migrației ilegale, de a facilita intrarea ilegală și de a scoate cetățeni străini ilegal de pe teritoriul R. Moldova”, ceea ce constituie o cu totul altă infracțiune.

„Nu trebuie să fim juriști ca să ne dăm seama ce au schemele frauduloase de spălare a banilor cu migrația ilegală. Poate că cineva ne poate da un răspuns la această întrebare, dar noi nu ne prea putem da”, a menționat Nina Cereteu în cadrul unei conferințe de presă.

Ținând cont de faptul că la momentul intentării dosarului penal – 27 decembrie 2018, președintele PN Renato Usatîi se afla de două zile la tratament în Germania, în baza unei vize Schengen, reprezentanții formațiunii consideră că astfel autoritățile din Moldova vor să solicite Germaniei reținerea lui Usatîi și extrădarea acestuia în Moldova. Asta chiar dacă solicitarea anterioară a autorităților naționale către INTERPOL privind darea în căutare internațională a lui Usatîi a fost recunoscută drept „motivată politic”, iar acesta a fost scos din baza de date.

Totodată, cu excepția lui Ruslan Zaplitnîi, care între timp a fost numit în calitate de șef al Gării Auto Dondușeni, dar și Igor Șeremet, care nu mai face parte din echipa „Partidului Nostru”, toți cei vizați în dosar fie au solicitat liste de subscripție pentru colectarea semnăturilor cu scopul de a candida în calitate de candidați pe circumscripțiile uninominale, fie urmează a fi înscriși în lista formațiunii pentru alegerile din 24 februarie 2019. Astfel, reprezentanții PN califică și acest dosar drept unul politic, având drept scop excluderea partidului și a candidaților săi din alegeri.

„Un dosar absolut fabricat, un dosar politic, la comandă, pentru a presa și în continuare „Partidul Nostru” ca forță politică de opoziție anti-sistem. Juriștii vor spune că este ilegal și nu poate o persoană să fie reținută în două dosare penale, dar ei sunt gata să meargă la orice pentru a încerca să-l rețină pe Renato Usatîi. Din punct de vedere politic, noi considerăm că este un dosar fabricat, la comandă, îndreptat împotriva „Partidului Nostru” și președintelui acestuia Renato Usatîi. Ei vor să creeze premize pentru a exclude din aceste alegeri „Partidul Nostru” pe listă și candidații acestuia pe circumscripții”, a spus vicepreședintele PN Dumitru Ciubașenco.

„Dacă din nou vom fi excluși din aceste alegeri, din nou veți recunoaște aceste alegeri drept libere și corecte cum a fost în 2014?”, s-a întrebat Ciubașenco în cadrul conferinței de presă, adresându-se societății civile și partenerilor externi cu solicitarea de a lua atitudine.

 


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...