Situaţia din Ucraina provoacă dispute în Consiliul de Securitate al ONU. Participanții la negocieri se acuză reciproc

by Genko Genko

Occidentalii şi rusii au făcut miercuri schimb de acuzaţii în Consiliul de Securitate al ONU, cu privire la un raport asupra situaţiei din Ucraina, Moscova denunţând lipsa de imparţialitate a raportului, iar Washingtonul, Londra şi Parisul îndemnând ruşii să nu intervină în Ucraina.

Potrivit ambasadorului rus Vitali Ciurkin, raportul ONU este „parţial şi nu reflectă într-un mod echitabil situaţia poulaţiei rusofone din Ucraina”. Subliniind „riscul unui adevărat război civil” în această ţară, el a afirmat că autorităţile de la Kiev „trebuie să iniiţieze un dialog” cu separatiştii.

Ambasadorul britanic Mark Lyall Grant a declarat că raportul „arată că rusofonii din Crimeea nu erau în pericol” şi că nu au loc „atacuri sistematice împotriva comunităţii ruse din Ucraina”.

Evocând tensiunile din estul rusofon al Ucrainei, el a subliniat că „unităţile paramilitare bine echipate nu reprezintă manifestanţi paşnici”.

În opinia ambasadorului american Samantha Power, „cea mai bună cale de a diminua tensiunile este ca activiştii (prorusi) să părăsească clădirile asupra cărora au preluat controlul”. De asemenea, Rusia „trebuie să-şi retragă trupele de la frontiera cu Ucraina şi să pună capăt eforturilor de a destabiliza Ucraina”, a reafirmat ea.

Cei doi ambasadoru occidentali au apreciat că, până în prezent, autorităţile de la Kiev au dat dovadă de reţinere în contextul tensiunilor din estul ţării. De asemenea, ei au pledat pentru găsirea unei soluţii politice, în cadrul reguniunii care urmează să aibă loc joi, la Geneva.

Marţi, Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului a îndemnat într-un raport noile autorităţi de la Kiev să evite actele de instigare la ură şi să respecte minorităţile etnice.

CITIȚI ȘI...