Siria a predat 80% din armele sale chimice

by Genko Genko

Siria a transferat în afara granițelor sau a distrus aproape 80% din armele sale chimice declarate, a afirmat sâmbătă seară șefa misiunii internaționale de supraveghere a procesului de dezarmare, scrie AFP.

Sigrid Kaag, coordonatoarea specială a misiunii comune a Națiunilor Unite și Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), a estimat că, dacă se menține ritmul actual, Damascul va fi în măsură să respecte termenul limită de la 27 aprilie pentru transferul integral al arsenalului declarat de agenți chimici.

„Noul ritm de evoluție este pozitiv și necesar pentru a ne asigura că procesul va respecta un program strict”, a spus ea.

Președintele sirian, Bashar Al-Assad, a încheiat anul trecut un acord cu Statele Unite și cu Rusia care prevede că renunță la arsenalul său chimic — a cărui existență nu a recunoscut-o niciodată până atunci—, după un atac cu gaze comis în apropiere de Damasc care s-a soldat cu sute de morți.

Țările occidentale consideră că regimul condus de Bashar Al-Assad este vinovat pentru acest atac, cel mai grav cu agenți chimic în aproape un sfert de secol, și un timp au amenințat Siria cu represalii militare, după care au renunțat. La rândul lor, autoritățile de la Damasc susțin că rebelii se află la originea atacului respectiv.

CITIȚI ȘI...