Silvio Berlusconi cere Partidului Democrat să contribuie la formarea guvernului în Italia

Silvio Berlusconi cere Partidului Democrat să contribuie la formarea guvernului în Italia

Fostul prim-ministru italian Silvio Berlusconi a făcut apel luni la Partidul Democrat (PD, centru-stânga), învins în alegerile de la 4 martie, să ajute la formarea unui guvern al blocului său de centru-dreapta, pentru ca Italia să evite o întoarcere rapidă la urne, transmite Reuters.

Scrutinul a rezultat într-un parlament fără o majoritate, coaliției de centru-dreapta/extremă-dreapta (în care Forza Italia, a lui Berlusconi, a fost devansată de Liga Nordului, condusă de Matteo Salvini) fiindu-i necesare încă 49 de mandate în camera inferioară.

Mișcarea 5 Stele (populistă, antisistem) va fi cel mai mare partid în noul parlament, în care îi lipsesc 95 de mandate pentru o majoritate.

Fiecare grupare ar putea guverna dacă ar obține sprijinul blocului de centru-stânga, dominat de PD, care a obținut doar 112 locuri din cele 630 ale Camerei Deputaților. PD ar putea furniza de asemenea ambelor tabere o majoritate în Senat.

Într-un interviu pentru cotidianul La Stampa, Berlusconi a declarat că rezultatul alegerilor înseamnă că el și aliații lui au „dreptul și, înainte de toate, datoria de a conduce viitorul guvern”, și a cerut Partidului Democrat să dovedească simț al responsabilității, transmite Agerpres.

„Nimeni nu poate ignora necesitatea ca țara să fie guvernată”, a spus magnatul, fiind de părere că ar fi mult mai bine ca partidele să aibă răbdare „câteva săptămâni” pentru construirea unei coaliții decât să se pripească spre noi alegeri.

„Noi alegeri ar fi un semn îngrozitor pentru democrația noastră și ar conduce probabil la un blocaj”, a explicat el.

Berlusconi a „exclus categoric” posibilitatea, sugerată de politicieni de centru-stânga, ca Liga Nordului să se desprindă de aliații săi conservatori și să-și unească forțele cu M5S în parlament. „Am încredere în Salvini și în inteligența sa politică. Nu văd cum un partid din coaliția noastră și-ar putea imagina să coopereze cu un guvern M5S”, a afirmat el.

În timp ce dreapta și M5S se luptă pentru poziția de a forma viitorul guvern, membri marcanți ai PD se reunesc luni după-amiază pentru a dezbate problema succesorului lui Matteo Renzi și rolul pe care l-ar putea juca partidul în viitoarele negocieri.

Într-un interviu pentru Corriere della Serra, citat de dpa, Renzi a exclus posibilitatea intrării la guvernare: „Noi am spus că nu vom face niciodată un guvern cu extremiștii, iar pentru noi Cinci Stele și Liga sunt amândouă extremiste”, a afirmat el.

Cu toate acestea, câțiva responsabili din PD au pus sub semnul întrebării legitimitatea lui Renzi, ca lider demisionar, de a stabili linia partidului, iar o minoritate este favorabilă intrării într-un guvern condus de M5S.

Liga Nordului și M5S au exclus o alianță, în timp ce unii politicieni de dreapta au făcut avansuri Partidului Democrat.

Dacă nu va fi găsită o soluție la blocajul politic, alegerile ar putea fi repetate la sfârșitul acestui an sau la începutul lui 2019.

Noul parlament se va reuni pentru prima dată la 23 martie. Una din primele sarcini va fi alegerea președinților celor două camere legislative, ceea ce va oferi primul indiciu despre dinamica forțelor în următoarea legislatură.

Salvini a afirmat la sfârșitul săptămânii trecute că Liga Nordului ar trebui să dețină președinția unei camere, iar M5S pe a celeilalte. Cu toate acestea, în încercarea de a construi legături cu PD, Forza Italia a sugerat sprijinirea unui candidat al democraților la șefia uneia din camere.

0