Silvia Radu, între candidat independent cu „susținerea directă a oamenilor” și „un candidat atipic, care în mod normal nu ar fi trebuit să existe”

Silvia Radu, între candidat independent cu „susținerea directă a oamenilor” și „un candidat atipic, care în mod normal nu ar fi trebuit să existe”

După ce a tot refuzat să spună dacă va candida sau nu la funcția de primar general al municipiului Chișinău, actualul primar interimar al capitalei a recunoscut că a decis instalarea mai multor corturi prin capitală pentru colectarea semnăturilor necesare în vederea înregistrării sale în calitate de candidat independent. De altă parte, în opinia mai multor experți, Silvia Radu doar independentă nu poate fi, aceasta fiind, de fapt, candidatul Partidului Democrat, care va intra la Primăria Capitalei pe ușa din spate, la fel cum a fost intrarea lui Vlad Plahotniuc în politică și preluarea puterii politice în Moldova de către PD.

Silvia Radu susține că este întrebată des de oamenii cu care se întâlnește dacă va va candida sau nu, iar decizia finală „depinde de câțiva factori principali”. „Cu siguranță însă, dacă decizia va fi sa candidez, o voi face doar ca independent, oricât de greu ar fi. Cred însă că susținerea directă a oamenilor îți dă mai multă putere să faci treabă pentru Chișinău”, afirma ieri primarul interimar pe rețelele de socializare.

„Spre deosebire de candidații politici, care pot candida fără semnăturile cetățenilor, ca independent va trebui sa strâng semnături. Începând de mâine, împreună cu câțiva oameni dragi, care mi-au fost alături și în campania electorala trecută, voi demara acest proces de strângere a semnăturilor. Intenționez sa utilizez și acest prilej pentru a mă întâlni cu locuitorii Chișinăului, pentru a discuta cu Dvs”, mai afirma aceasta în același mesaj.

Astfel, Silvia Radu anunță că va merge, în fiecare zi, între orele 18:00-20:00, la unul din corturile amenajate pentru colectarea semnăturilor pentru a discuta „doar despre Chișinău, despre ce putem face împreună pentru ca orașul nostru să fie mai frumos, fără politică, fără geopolitică”. Amplasamentul cortului la care va merge, îl va publica zilnic pe pagina sa.

De altă parte, purtătorul de cuvânt al Partidului Liberal Democrat din Moldova, Ion Terguță, formațiunea căruia și-a arătat intenția de a-l susține în acest scrutin pe candidatul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, susține că „Silvia Radu este un candidat atipic, care în mod normal nu ar fi trebuit să existe”, iar „valoarea sa electorală este cea din prezidențiale, în limita marjei de eroare”.

„Silvia Radu este expresia fraudei electorale, pe care cetățeanul ar trebui să o taxeze fără nici o rezervă. O impostoare nu poate apriori să beneficieze de simpatie. Silvia Radu nu are și nu a avut dreptul să dețină funcția de primar interimar al capitalei. Cu atât mai mult nu poate candida din această postură”, a scris Ion Terguță pe rețelele de socializare.

Deloc atipică însă este, potrivit lui Terguță, strategia Partidului Democrat. Or, „intrarea pe ușa din spate este elementul care recomandă acest partid”. „Intrarea lui Vlad Plahotniuc în politică s-a făcut prin ușa din spate după o campanie înțesată de elemente de corupere a electoratului. Preluarea puterii politice de către PD s-a făcut prin supunerea justiției și dinamitarea partidelor politice. Uzurparea puterii este esența existenței sale”, afirmă purtătorul de cuvânt al PLDM.

Cu toate acestea, „deși deține controlul total asupra instituțiilor satului, Partidul Democrat este în continuare un partid fricos”, afirmă reprezentantul PLDM, în contextul în care PD „a ezitat să înainteze un candidat la primăria capitalei, forțând mâna electorului printr-o diversiune și o amplă campanie de manipulare”, iar „candidatul Silvia Radu este expresia cestei diversiuni”.

0