Siegfried Mureșan avertizează autoritățile de la Chișinău: Ajutorul de 100 de milioane de euro va fi blocat dacă se continuă schimbarea sistemului electoral

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Ajutorul financiar de 100 de milioane de euro pregătit de Uniunea Europeană pentru Chișinău este la un pas de a fi blocat. Bruxellesul așteaptă un anunț clar prin care guvernul și forțele responsabile să renunțe la schimbarea în forță a sistemului electoral și să facă reformele promise. Condițiile impuse de Bruxelles pentru acordarea pachetului de 100 de milioane de euro vizează combaterea corupției, a spălării banilor, independența justiției, dar și respectarea normelor democratice în privința schimbării sistemului electoral.

Uniunea Europeana dorește să ajute Republica Moldova cu 100 de milioane de euro în plus față de cele 746 de milioane de euro alocate deja pentru anii 2014 – 2020, însă acești bani trebuie să ajungă la cetățenii Republicii Moldova, iar pentru a fi transferați țara, trebuie să respectate o serie de condiționalități.

„Uniunea Europeană dorește să ajute Republică Moldova cu 100 de milioane de euro în plus față de cele 746 de milioane de euro alocate deja pentru anii 2014-2020. Vrem ca acești bani să ajungă la cetățenii Republicii Moldova cât mai repede. Pentru că banii să poată fi transferați Republicii Moldova, trebuie respectate o serie de condiționalități introduse de mine în Comisia pentru bugete a Parlamentului European, unde am fost responsabil pentru avizul privind acordarea celor 100 de milioane de euro. Aceste condiționalități se referă la independența justiției, la respectarea statului de drept, la combaterea corupției și a spălării banilor. Dacă vor fi înregistrate progrese concrete în aceste domenii, va putea fi făcut transferul fiecărei tranșe”, a declarat, pentru HotNews.ro, purtător de cuvânt al Partidului Popular European și negociator-șef al Parlamentului European pentru Bugetul Uniunii Europene din anul 2018, Siegfried Mureșan.

Acesta a arătat că, pe lângă aceste aceste condiționalități, există și „o serie de precondiții legate de standardele democratice”, „iar tentativa autorităților de la Chișinău de a schimba legislația electorală rapid, netransparent, fără acordul opoziției, fără avizul Comisiei de la Veneția pune semne de întrebare privind respectarea standardelor democratice”.

Decizia va fi luată săptămâna viitoare, în Parlamentul European, când se va decide „dacă putem acordă acum acest sprijin Republicii Moldova în contextul în care majoritatea guvernamentală dorește să schimbe legislația electorală”, a avertizat Mureșan.

„Comisia Europeană a propus acordarea acestui sprijin în luna ianuarie, la începutul lunii aprilie a fost aprobată opinia mea în Comisia pentru bugete a Parlamentului European, condiționalitățile propuse de mine au fost acceptate și în Comisia pentru comerț internațional (comisia decidentă), iar săptămâna viitoare plenul Parlamentului European trebuie să decidă care sunt următorii păși”, a mai arătat Siegfried Mureșan.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...