Sergiu Ostaf: Majoritatea cazurilor anchetate de CNI nu au finalitate. Noua structură ANI ar trebui să învețe niște lecții

by Genko Genko

În activitatea sa, Comisia Națională de Integritate, a admis mai multe scăpări, pe care noua instituție creată cu scopul de a verifica averile demnitarilor, ar trebui să le evite. În mare parte, sunt întrebări vizavi de influența politică, finalitatea dosarelor și verificarea selectivă, a menționat directorul Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului, Sergiu Ostaf, ales membru al Consiliului de Integritate din partea societății civile.

„Nu am avut acces la anumite informații nici pe site-ul instituției. Există oare finalitate urmare a controlului? În mare parte nu putea să fie urmărită finalitatea pentru că lipsește informația. De exemplu se stabilește o sancțiune iar pe site-ul instituției nu este informația dacă persoana a contestat și care sunt acțiunile de ai departe ale organelor abilitate. Puteți vedea pagina ANI a României și acolo toată informația este”, a menționat Sergiu Ostaf în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit unui raport, cel mai des cetățenii sunt cei care sesizează CNI cu privire la anumite încălcări ale regimului de declarare a averii. În mai mult de jumătate din cazuri, într-adevăr se constată o abatere. Nu se poate spune același lucru și de o autosesizare a CNI. Cazurile constatate de ei, nu au substanță și nici finalitate.

„Observăm corelații cu cicluri politice. Nu spun că au influențat dar trebuie privit ca un indice de risc. Vă dau exemple: Am avut alegeri parlamentare în 2014 și am avut alegeri locale în 2015. Uitați-vă, în jurul acestor perioade de timp, avem în lunile dinaintea alegerilor o scădere drastică a controalelor de integritate. Sau a fost o perioadă de timp când am avut un Guvern interimar, a existat o instabilitate politică, vedem că în perioada asta a căzut drastic activitatea de control a CNI”, a menționat Sergiu Ostaf.

Totodată, Ostaf a ținut să precizeze că în perioada ianuarie-iulie 2014, doar un singur partid a fost obiectul atenției sporite a CNI, fărăa preciza care este acesta.

„Mai mult de jumătate din controale au fost anume acest partid. Explicația trebuie să fie oferită de CNI. Eu sper că ANI va fi altfel pentru că ridică multe întrebări vizavi de gradul de politizare”, a concluzionat Ostaf.

CITIȚI ȘI...