Şeful Securităţii: Peste 100 de organizaţii sunt gata să rupă în bucăți Republica Moldova

by Genko Genko

Șeful Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS), Mihai Balan, este de părere că peste 100 de organizaţii neguvernamentale, partide şi instituţii mass-media sunt gata să rupă în bucăţi Republica Moldova. 

„Situaţia din regiune este foarte complicată şi se răsfrânge negativ asupra situaţiei în Republica Moldova. Aş vrea să menţionez din start că situaţia este sub control, conducerea ţării permanent este informată despre situaţia din ţară şi din regiune. Este important să fim vigilenţi, să nu ne dedăm provocărilor din partea acelor forţe care nu doresc binele ţării noastre. Cu părere de rău, provocatori de aceştia sunt mai mulţi decât cei care iubesc Republica Moldova”, a declarat Balan, într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.

El a adăugat că SIS a elaborat o hartă a riscurilor şi ameninţărilor la adresa securităţii statului.

„Peste 100 de ONG-uri, servicii şi organizaţii, partide, mass-media sunt gata să sfâşie acest pământ. Să nu se creadă că totul se permite în ţara noastră. Vă asigur că nicio declaraţie cu tentă extremistă sau separatistă nu este lăsată fără atenţia SIS-ului. Şi dacă nu azi, atunci mâine autorii acestora vor trebui să răspundă în faţa legii“, a dat asigurări Mihai Balan.

În opinia șefului Securității, problema transnistreană este cea mai mare ameninţare pentru securitatea Republicii Moldova. „Ce pericol poate fi mai mare decât atunci când 10% din teritoriul Republicii Moldova este ocupat de formaţiuni separatiste, când staţionează ilegal trupe străine“, a spus Balan.

„De asemenea amenințări asupra securității statului sunt amenințările asimetrice, aici e vorba de problema terorismului, de migrația ilegală, contrabandă, proliferarea armelor de distrugere în masă, crima organizată. Aici noi cooperăm cu Serviciile Speciale partenere din Europa și din spațiul ex-sovietic”, a reiterat șeful SIS.

CITIȚI ȘI...