Șeful Delegației UE la Chișinău, despre furtul miliardului: Toți vor ca acești bani să fie recuperați. Nu sunt sigur dacă dinspre „Calea Orheiului”, dar din investigație

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Investigarea furtului miliardului nu este atât o cerere a Uniunii Europene, cât o dorință a cetățenilor Republicii Moldova. Iar atunci când cetățenii văd „amânarea proceselor”, chiar dacă este clar că oameni care au avut un rol important în acest caz și nu sunt pedepsiți, „dar derulează niște proiecte cu resurse foarte mari de proveniență neclară”, acest lucru trezește multe întrebări. O declarație în acest sens a fost făcută de ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko.

„Când s-a făcut strategia de recuperare acestor bani pierduți, este și acolo mecanismul care va arăta, sunt sigur că acesta a fost și interesul când Parlamentul a cerut și cere Procuraturii să prezinte raportul. Același lucru cu sistemul judecătoresc. Să nu vedem amânarea proceselor dacă este clar că sunt oameni care au fost principali în această cauză, și nu că nu sunt pedepsiți, dar derulează niște proiecte cu resurse foarte mari de proveniență neclară. În această situație legătura este cea care aduce multe întrebări. Toate acestea sunt lucruri care ne fac să avem întrebări, atât partenerii externi, cât și cetățenii Republicii Moldova. Toți vor ca acești bani să fie recuperați. Nu sunt sigur dacă dinspre „Calea Orheiului”, dar din investigație”, a declarat Peter Michalko în cadrul emisiunii „ÎnProfunzime” de la PROTV.

„Tradus” din limbaj diplomatic, referirea ambasadorului UE la „Calea Orheiului”, dar și felul în care a prezentat această situație per general, indică la nimeni altul decât primarul de Orhei, Ilan Șor.

Ambasadorul UE în țara noastră a mai spus că „în domeniul Justiției sunt multe probleme”, iar „acest domeniu este foarte important”. „Uneori cel mai important și nu numai în sine, dar și pentru economie, pentru atragerea investițiilor, pentru cetățeni în viața de zi cu zi. Aici există multe angajamente din partea Republicii Moldova care reies din Acordul de Asociere, agenda de asociere care a adus angajamente pe termen scurt și mediu, și Memorandumul de înțelegere care ține de asistența macrofinanciară, aceste 28 de puncte”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...