Șefa politicii externe a UE propune o reapropiere de Rusia

by Genko Genko

Șefa politicii externe a Uniunii Europene, Federica Mogherini, a transmis, săptămâna aceasta, statelor membre un document „pe tema relațiilor cu Rusia” în care propune redeschiderea comunicațiilor cu Rusia, pe mai multe subiecte. Documentul a fost văzut de Financial Times, care se întreabă dacă Uniunea Europeană se pregătește de o revenire la relațiile de normalitate cu Rusia, informează HotNews.ro.

„Ar trebui oare ca UE să aibă în considerare reluarea dialogului politic, cu scopul de a asigura o atitudine mai cooperantă din partea Rusiei, în abordarea provocărilor regionale majore și pentru a promovarea interesele UE, inclusiv privind drepturile omului?”, se întreabă Federica Mogherini.

De asemenea, în document se vorbește despre o reluarea a discuțiilor cu Kremlinul, pe mai multe teme, deși dacă președintele rus, Vladimir Putin, nu respectă principiile de interacțiune stabilite la Minsk.

Potrivit unor oficiali europeni, implicați în discuțiile generate de document, versiunea originală, transmisă de biroul Federicai Mogherini, încuraja o reapropiere și mai mare de Rusia, însă, președintele Consiliului European, Donald Tusk, după ce a intrat în posesia lui, a solicitat o atitudine mai dură față de Rusia. De abia ulterior, documentul a fost transmis statelor membre, mai scrie Financial Times.

CITIȚI ȘI...