Șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, portret de eroină la BBC: Este starul anticorupţie al României

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Laura Codruța Kovesi a provocat diviziune în România, scrie BBC într-un articol publicat în timp ce la București, în Piața Victoriei, protestau mii de oameni față de Guvernul Grindeanu.

Susținătorii ei spun că este un luptător împotriva corupției și că, în sfârșit, îi trage la răspundere pe cei care cândva păreau intangibili. În schimb, criticii săi susțin că instituția pe care o conduce a încălcat libertățile cetățenilor într-un mod nemaivăzut din perioada comunistă, se arată în articolul BBC.

Procurorul șef al DNA, în vârstă de 43 de ani, a spus ferm că nu le va răspunde acestor contestatari. „Le voi răspunde cetățenilor”, a adăugat Kovesi.

Succesul DNA sub conducerea ei a transformat-o pe Kovesi într-o vedetă. Și a jurat să continue lupta, chiar și dacă nu va mai avea niciun fel de susținere, scriu jurnaliștii britanici.

„Încrederea românilor în DNA este remarcabilă”, a declarat ea într-un interviu acordat BBC. În DNA au încredere mai mult decât dublul celor care au încredere în Guvern, iar sondajele de opinie arată că instituția este și mai apreciată în rândul tinerilor.

„Tot mai mulți oameni au venit și au depus plângeri, erau dispuși să dea declarații cu privire la cazuri de corupție. Și toate acestea pentru că cetățenii au observat că legea este aceeași pentru toată lumea. Asta facem noi”, a mai spus Kovesi.

Însă criticii săi consideră că Laura Codruța Kovesi a devenit prea puternică. Acești oameni spun că DNA a vizat anumite persoane și partide, că s-a aliat cu serviciile secrete și că a fost mână-n mână cu judecătorii.

Toate aceste acuzații au fost dezmințite de șefa DNA. „Toate partidele au membri care au fost investigați de DNA”, a spus Kovesi.

Opozanții ei critică și folosirea interceptărilor, susținând că aceste tehnici erau utilizate în vremurile comuniste.

„Când vorbim despre un mandat de arestare, despre un mandat pentru interceptare…toate acestea nu pot fi făcute de un procuror fără mandat, un aviz eliberat de judecători. Nu putem face toate astea de unii singuri”, s-a apărat Kovesi.

Referitor la ordonanța 13, care a scos sute de mii de oameni în stradă chiar și după ce a fost abrogata de Guvern, Kovesi a spus că „ar fi un risc uriaș pentru sistemul de justiție”, conform ziare.com.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...