Șef de secție din cadrul spitalului raional din Soroca pe banca acuzaților. Cerea câte 15 mii de lei pentru proteze bugetate

Șef de secție din cadrul spitalului raional din Soroca pe banca acuzaților. Cerea câte 15 mii de lei pentru proteze bugetate

Procurorii anticorupție au finalizat urmărirea penală și au expediat instanței de judecată cauza penală în privința unui șef de secție în IMSP Spitalul raional Soroca „A. Prisacari”, care este învinuit de corupere pasivă cu extorcare de bunuri. Temei pentru pornirea urmăririi penale a medicului a servit denunțul soției unui pacient.

Astfel, în urma efectuării acțiunilor de urmărire penală, s-a constatat că doctorul, acționând în mod intenționat și din interes material, în perioada decembrie 2017 – ianuarie 2018, profitând de faptul că în cadrul instituției medico-sanitare publice în care activa, au fost implementate mai multe intervenții chirurgicale costisitoare, efectuate din contul bugetului public, conform procedurii stabilite de Ministerul Sănătății, extorca bani de la pacienți și rudele acestora.

Procurorii au documentat mai multe episoade în care, în schimbul unor sume de aproximativ 15.000 lei, învinuitul susținea față de pacienții ce necesitau intervenții chirurgicale, că poate organiza efectuarea acestora, cu folosirea stocului limitat de endoproteze, evitând listele de așteptare.

Faptele inculpatului au fost calificate drept corupere pasivă cu extorcare de bunuri și primirea unei recompense ilicite pentru efectuarea lucrărilor legate de deservirea populației, prevăzute de Codul penal.

În cadrul urmăririi penale medicul nu și-a recunoscut vinovăția, refuzând să depună declarații, iar la moment în privința acestuia este aplicată măsura preventivă liberarea provizorie sub control judiciar.

Dacă va fi găsit culpabil de comiterea infracțiunilor nominalizate, medicul riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 5 la 10 ani cu amendă în mărime de la 6.000 până la 8.000 de unități convenționale și cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 7 la 10 ani.

0