Şedinţa de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU: Rusia şi SUA se acuză reciproc

by Genko Genko

Reprezentantul permanent al Federaţiei Ruse la ONU, Vitali Ciurkin, a declarat în cadrul şedinţei urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU că situaţia din Ucraina trebuie să fie calmată urgent de către comunitatea internaţională şi a acuzat SUA că ar coordona acţiunile actualei guvernări de la Kiev.

De cealaltă parte, reprezentanta SUA, Samantha Power, a declarat că Rusia se face vinovată de noul focar din estul Ucrainei, accentuând că protestele sunt adevărate „operaţiuni militare”. De asemenea, Power a spus că „este greu să te împaci cu comportamentul Federaţiei Ruse, cu propaganda ei”.

Consilierul secretarului general al ONU pe probleme politice, Oscar Fernandez-Toranco, a declarat în cadrul şedinţei că observatorii ONU în Ucraina au observat că în spatele acaparării clădirilor administrative din Slaviansk au stat „militari bine organizaţi şi înarmaţi”. Potrivit lui Fernandez-Toranco, observatorii „au văzut miliţii înarmate cu AK-47, mitraliere şi puşti cu lunetă”.

Reprezentantul Ucrainei, Iuri Sergheev, a declarat că, „Confruntarea din estul Ucrainei, care rușii încearcă să o prezinte publicului ca pe un război civil, este o consecință a acțiunilor grupurilor teroriste bine organizate”, iar cel al Franţei a îndemnat Rusia că înceteze să mai nege implicarea vădită a trupelor ruse în evenimentele din estul Ucrainei.

CITIȚI ȘI...