Secțiile de vot deschise la alegerile parlamentare și cele locale generale din 2019 ar putea fi dotate cu camere de luat vederi

Secțiile de vot deschise la alegerile parlamentare și cele locale generale din 2019 ar putea fi dotate cu camere de luat vederi

La alegerile parlamentare din 24 februarie curent, primul scrutin organizat în baza unui sistem mixt, precum și la alegerile locale generale – care vor avea loc după 14 iunie, în secțiile de vot ar putea fi instalate camere de luat vederi. Cel puțin, cu o asemenea propunere a venit premierul Pavel Filip, în cadrul unei întrevederi cu reprezentanții Comisiei Electorale Centrale.

„Vedem că există unele îngrijorări față de viitoarele alegeri și am vrut să mă asigur că Guvernul a făcut tot ce este necesar și ce mai poate face în continuare, pentru ca alegerile parlamentare să fie libere, corecte și transparente”, a spus Pavel Filip la întrevederea cu reprezentanții CEC.

Premierul a confirmat disponibilitatea Guvernului și a Cancelariei de Stat de a contribui la asigurarea spațiilor necesare pentru amenajarea secțiilor de vot și a accentuat necesitatea dotării secțiilor de vot cu rampe de acces pentru persoanele cu dizabilități, responsabilitate care revine autorităților publice locale.

De asemenea, Guvernul va solicita ANRE să verifice rețele de alimentare cu energie electrică, iar ANRCETI să se asigure că în toată țara există conexiune la Internet în parametrii declarați de furnizorii de servicii. Centrul de Telecomunicații Speciale, care a fost recent reorganizat și a devenit unica instituție publică responsabilă de securitatea cibernetică, va întreprinde toate măsurile ca sistemul informațional „Alegeri” să aibă la dispoziție canale de comunicare bine securizate și pe deplin funcționale.

0