Secretarul General NATO: Statele din estul Europei trebuie să-și mărească bugetele de apărare

by Genko Genko

Secretarul General al NATO, Anders Fogh Rasmussen, le-a cerut statelor din centrul și estul Europei, membre NATO, să-și sporească bugetele pentru apărare.

”În ultimii cinci ani, cheltuielile militare ale Rusiei au crescut în termeni reali cu peste 10% anual, în schimb cele ale mai multor aliați europeni din NATO au scăzut în același interval de timp cu peste 25%, în unele cazuri chiar cu 40%”, a declarat Rasmussen, aflat la o conferinţă pe teme de securitate, desfăşurată în Slovacia.

”Aceste reduceri au fost semnificative în special aici, în centrul şi estul Europei. Acest lucru este ineficient. Acum a venit vremea să oprim reducerile şi să începem inversarea acestei tendinţe”, a subliniat el, citat de Reuters.

Citește și: (VIDEO) Lavrov spune de ce Rusia nu poate permite Ucrainei să adere la NATO și UE

Totodată, Anders Fogh Rasmussen a acuzat Rusia că nu a făcut niciun pas în direcția implementării acordului de la Geneva pentru soluționarea crizei din Ucraina.

„Judecând după acţiunile Rusiei, obiectivul este evident. Rusia încearcă să instituie o nouă sferă de influenţă, sfidând dreptul internaţional şi acordurile fundamentale pe care Moscova le-a semnat. Această situaţie va avea implicaţii pe termen lung pentru securitatea noastră şi necesită soluţii”, a remarcat oficialul.

CITIȚI ȘI...