Sebastian Ghiță, eliberat în Serbia după ce a plătit o cauțiune de 200.000 euro

by Genko Genko

Fostul parlamentar român Sebastian Ghiță a fost eliberat în Serbia, după ce a plătit o cauțiune de 200.000 de euro, neavând însă voie să părăsească Belgradul, potrivit unui comunicat de presă al instanței. Decizia a fost luată cu acordul procurorilor. După ce avocatul apărării a plătit cauțiunea la Banca Națională a Serbiei, judecătorul a dispus revocarea măsurii arestului și eliberarea lui Sebastian Ghiţă.

Fostul parlamentar are obligația de a rămâne în „rezidență temporară – teritoriul orașului Belgrad” și de a se prezenta la o secție de poliție de două ori pe lună.

Pașaportul lui Ghiță a fost confiscat de instanță.

În cazul în care Sebastian Ghiță părăsește rezidența fără aprobarea instanței, atunci magistrații vor confisca, fără consimțământul acestuia, cauțiunea depusă pentru eliberare.

Fostul parlamentar a fost prins în Belgrad, pe 13 aprilie. Potrivit unor surse apropiate anchetei, reținerea lui Sebastian Ghiță s-a făcut la ora 23:45, acesta fiind pe o stradă din Belgrad, alături de fratele său. La legitimare, Ghiță a prezentat un act de identitate și un permis sloven, în timp ce fratele său le-a dat polițiștilor actele reale.

În România, fostul parlamentar a fost văzut ultima oară în noaptea dinspre 19 spre 20 decembrie 2016, când pleca de la un eveniment organizat de SRI. Acolo a participat în calitatea sa de membru al comisiei parlamentare de control, moment în care polițiștii care îl filau, la cererea procurorilor, l-au pierdut. Potrivit unor surse, Ghiță conducea pe DN1 cu peste 200 km/h, iar la un moment dat un alt autoturism i-ar fi blocat pe polițiști. Ulterior, mașina lui Ghiță a fost găsită la locuința sa, astfel că polițiștii au crezut că doarme.

Pe numele fostului deputat au fost emise până acum mandate de arestare preventivă în lipsă, în două dosare ale DNA.

CITIȚI ȘI...