Se întâmplă în Transnistria: Utilizarea alfabetului latin pentru limba „moldovenească” poate fi pedepsită cu peste 50 euro

Se întâmplă în Transnistria: Utilizarea alfabetului latin pentru limba „moldovenească” poate fi pedepsită cu peste 50 euro

Libertatea circulației, dreptul la educație și la proprietate sunt încălcate frecvent în regiunea transnistreană, conform unui raport Promo-LEX, care mai arată că în prima jumătate a anului nu au avut loc îmbunătăţiri privind situaţia drepturilor persoanelor din stânga Nistrului. Potrivit unui comunicat al asociaţiei, cele 33 de posturi vamale ilegale creează piedici pentru exercitarea dreptului la libera circulaţie.

Dreptul la educație are numeroase restricții în regiune, mai ales atunci când este vorba despre grafia latină. Astfel, simpla utilizare a alfabetului latin pentru limba „moldovenească” poate fi pedepsită cu amendă de peste 50 euro. Iar în cazul Liceului „Evrica” din Râbnița, instituția este obligată să plătească peste 30.000 euro anual pentru închirierea spațiului.

Conform raportului, locuitorii din raionul Dubăsari au rămas fără terenurile lor agricole deja timp de 13 ani, în timp ce așa-numita administrație transnistreană a dat aceste pământuri în arendă unor agenți economici locali. Problema capătă proporții atunci când devine cunoscut faptul că aceste terenuri au o suprafață de circa 6.500 hectare – aproape jumătate din teritoriul acestui raion.

Deși Președintele Igor Dodon se pare că a stabilit o relație de amiabilă cu reprezentanții regimului de la Tiraspol, în urma întâlnirilor cu Putin și cu alți oficiali din administrația Kremlinului, nu au rezultat abordări concrete. La rândul lor, funcționarii din Biroul pentru reintegrare, după cele circa 50 de întâlniri cu partenerii externi, nu au stabilit un mecanism eficient de observare sau asigurare a drepturilor omului în regiune. Mai mult, în prima jumătate a anului 2017, Curtea Europeană a emis patru hotărâri în cazul drepturilor locuitorilor din stânga Nistrului, în urma cărora Rusia este obligată să plătească victimelor peste 200.000 euro (!). Pe de altă parte, în urma hotărârii Curții Constituționale prin care au fost declarate ilegale trupele și bazele militare staționate pe teritoriul Moldovei dar controlate de către alte state, Tiraspolul a simplificat la maxim mecanismul de obținere a cetățeniei autoproclamatei republici nistrene pentru soldații ruși.

Potrivit Promo-LEX, „hotărârile pronunțate de CtEDO necesită să fie promovate mai intens de către instituțiile relevante, astfel încât să fie găsite metode eficiente de observare și apărare a drepturilor omului în regiunea transnistreană.” În caz contrar, se perpetuează situația în care cei ce au nevoie de ajutor sunt descurajați să îl ceară, iar cei vinovați de comiterea încălcărilor nu sunt trași la răspundere.

Încălcările constatate, însă, ar putea fi remediate mai rapid dacă organizațiile internaționale (Națiunile Unite, Consiliul Europei, Uniunea Europeană) ar pune presiune pe administrația regională pentru ca jurnaliștii, organizațiile neguvernamentale și avocații, inclusiv din partea dreaptă a râului Nistru, să poată activa nestingherit în regiune. În rezultat, experții ar putea veni cu soluții clare și bune pentru garantarea drepturilor omului în regiunea transnistreană, conform Promo-LEX.

0