Se înfiinţează „Armata Insurgentă Rusă” pentru răsturnarea lui Putin

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Într-un bar din centrul oraşului Kiev, disidentul şi fugarul rus de 32 de ani Andrei Kuzneţov se apleacă uşor si spune, „aș putea să vă spun ceva ce i-ar şoca pe americani”, își începe articolul publicat in Newsweek, Nolan Peterson, corespondent al The Daily Signal.

„În Rusia, mulți oameni sunt conduşi ca vitele”, continuă Kuznetov. „El vorbeşte afişând constant un surâs, gesticulând și făcând pauze de efect, ca un politician care îşi rosteşte discursul electoral”, scrie Peterson.

Citeşte şi: Rusia este în pericol de dezintegrare, iar Putin înțelege acest lucru

„Noi suntem ”Ceilalţi ruşi”, spune el. Rusia are nevoie de o forță reală, puternică care ar putea să se opună regimului lui Putin. În Rusia sunt oameni care susțin mișcarea de opoziție, dar nu există un lider care să-i unească”

Kuzneţov locuiește la Kiev de nouă luni. El spune că vrea să creeze ceea ce el numește „Armata Insurgentă Rusă”. El speră să înfrângă persecuțiile aparent insurmontabile ale Kremlinului împotriva disidenței interne, să unifice opoziţia rusă refugiată în Ucraina și în Europa de Vest şi să deschidă calea pentru o mișcare de opoziție legitimă, care să se întoarcă în Rusia pentru răsturnarea președintelui Vladimir Putin.

Rusul afirmă că uciderea lui Boris Nemţov a fost o lovitură pentru mișcarea de opoziție. „Dar el a pus la îndoială reputația lui Nemțov de reformator autentic, deoarece el a fost în relații strânse cu Kremlinul”, scrie jurnalistul.

După revoluția din februarie 2014, din Ucraina, Kuzneţov a creat o pagină pe rețeaua socială „VKontakte” unde posta materiale care expuneau operațiunile sub acoperire ale Rusiei în Ucraina. El contestă în mod deschis legitimitatea „regimului Putin”.

Citeşte şi: (VIDEO) Adelina Putin, o femeie care susţine că este rudă cu Vladimir Putin, candidează în alegerile din Italia

„Kuzneţov spune că după ce pagina sa a câștigat popularitate, FSB l-a luat în vizor. El personal și vecinii săi au fost interogaţi, iar casa sa pusă sub permanentă supraveghere”. se arată în articol.

Ca rezultat, pagina sa VKontakte a fost blocată. Dar Kuzneţov nu s-a lăsat şi a creat o pagină similară pe „Facebook”, care a adunat rapid 40 de mii de like-uri.

Potrivit autorului, povestea lui Kuzneţov reflectă persecuţia opiniei neconforme cu cea oficială în Rusia. Kremlinul numește acest tip de persecuţie parte a unei strategii de combatere a extremismului.

„În august 2014, abuzurile FSB l-au obligat pe Kuzneţov să fugă în Ucraina. Decizia sa a revoltat familia, iar mulți prieteni l-au declarat trădător și „marionetă a CIA”

Putin se bucură de popularitate în Rusia, dar Kuzneţov spune că există o nemulțumire care mocneşte. „Majoritatea oamenilor cred la fel ca mine, că dacă ar apărea cineva care să unească opoziţia, situaţia poate fi schimbată”. a spus el.

Citeşte şi: Cel mai bogat om de afaceri din Rusia: Putin îşi caută succesorul!

„Deși intențiile sale sunt în general politice, scopul său este să unească sub acelaşi steag pe toţi ruşii care luptă pentru Ucraina împotriva forțelor ruso-separatiste combinate”, spune autorul.

Date fiabile cu privire la numărul de ruși care luptă de partea Ucrainei nu există. Purtătorul de cuvânt al Regimentului „Azov” susţine că mai mult de 30 din cei 1.400 de combatanţi ai regimentului sunt transfugi ruşi.

Potrivit expertului polonez Casper Renkavek, de partea Ucrainei luptă între 100-300 luptători din diferite țări. Unii sunt militari bine instruiți: membri ai fostelor comandouri cu experienţă de luptă în Irak și Afganistan (veniţi din țări precum SUA, Franța și Georgia), precum și militari cu experiență de luptă din Legiunea Străină franceză.

Kuzneţov a refuzat să spună câți membri ai noii armate a recrutat până în prezent, dar a spus că grupul său este în „creștere rapidă” și include un recrutor la Moscova.

Citeşte şi: Sfârşitul lui Putin se apropie mai rapid decât mulţi şi-ar imagina – cum se va produce

„Una dintre ideile care îi uneşte pe transfugii ruși care luptă în Ucraina e speranța că generația post-sovietică din Rusia, care a avut contact cu Occidentul, în cele din urmă va arunca la coş trecutul comunist al Rusiei și va cere reforme politice și economice”, spune autorul.

„Kuzneţov afirmă că până in prezent nu a fost contactat de CIA sau alte servicii de informații occidentale, dar spune că se află în contact permanent cu Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU)”, scrie autorul.

„Suntem deseori denumiţi marionetele CIA, aşa că de ce să nu ne comportăm conform „reputației””, spune Kuzneţov. Și ca să fiu sincer, fără sprijin internațional nu văd cum vom putea reuşi”

Când a fost întrebat dacă se va întoarce în Rusia, Kuzneţov a răspuns: „Cu siguranță că acum nu pot, mai ales după ce am început să vorbesc la Kiev…mă voi întoarce în Rusia doar pe un tanc NATO”, a încheiat cu un zâmbet disidentul rus.

Citeşte şi: Începutul sfârşitului pentru Vladimir Putin? Bumerangul care-l poate lovi în plin


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...