Schimbarea care ar putea declanșa un conflict real între Plahotniuc și Dodon

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În ultima perioadă în spațiul public de la Chișinău e tot mai des inoculată ideea că puterea ar trebui să vină cu noi modificări la codul electoral, iar candidații aleși în cadrul alegerilor prezidențiale în circumscripțiile uninominale să fie deciși după două tururi de scrutin, în cazul în care în primul tur niciunul nu acumulează 50 + 1% din voturi.

Ideea a fost aruncată inițial de analiștii puterii, care sunt văzuți des pe la posturile controlate de oligarhul Vladimir Plahotniuc, indiferent că unii sunt stabiliți la Chișinău, iar alții la București. Mai târziu a fost preluată și de alții, aflați cel puțin aparent în opoziție. Cert e că și unii și alții prezintă această modificare drept una care ar defavoriza clar PSRM-ul și ar veni ca o tentativă de restabilire a relațiilor cu Occidentul, a cărui exponenți au criticat dur decizia de a modifica sistemul electoral.

Într-adevăr, un sistem bazat pe două tururi de scrutin ar putea defavoriza PSRM-ul, partid care stă cel mai bine în majoritatea covârșitoare a raioanelor din Moldova și care, pe fondul mai multor candidați de dreapta, și-ar putea adjudeca un număr impunător de circumscripții.

Și exemplul României, unde la alegerile locale se aplică același sistem, primarii fiind aleși tot dintr-un singur tur, arată clar că partidele puternice sunt favorizate. PSD, spre exemplu, cu 40% din voturi, a câștigat peste 50% din primării, în timp ce partide ca PMP și ALDE, care au acumulat peste 5%, au primari în sub 0,5% din localități.

E clar că o astfel de modificare nu va fi susținută de PSRM, partidul care a și propus proiectul privind introducerea sistemului mixt de vot. Mai mult, una dintre condițiile vociferate de socialiști a fost alegerea candidaților într-un singur tur de scrutin.

În aceste condiții, socialiștii și liderul lor de facto, Igor Dodon, ar trebui să protesteze vehement față de o astfel de modificare. Dodon, în calitate de președinte, s-ar putea chiar folosi de dreptul său de a nu promulga o astfel de lege.

Cel puțin formal, Dodon va fi obligat să protesteze și să declanșeze un război cu Plahotniuc. Pentru că o astfel de cedare din partea sa i-ar șubrezi cu siguranță din imagine și va putea fi folosită de către adversarii săi de pe stânga.

În aceste condiții, mă îndoiesc că Plahotniuc va merge la această modificare. Nu cred că Partidul Democrat va fi favorizat de un sistem cu două tururi. Poate ar fi ușor favorizate partidele de opoziție de dreapta, iar aici chiar nu văd de ce PD-ul ar fi interesat să întărească PAS și Platforma DA.

Nu știu nici dacă europenii vor fi foarte impresionați dacă se va merge la această modificare. Mai ales că ei au solicitat expres păstrarea sistemul proporțional, criticând dur ulterior modificările la codul electoral votate de PD și PSRM.

Așadar, de ce și-ar dori Plahotniuc să meargă la aceste modificări, care ar putea declanșa un război cu Dodon, dar și mai important, le-ar șubrezi socialiștilor pozițiile în Parlament?

Cel mai probabil nu este decât o petardă aruncată în spațiul public, pentru a testa anumite reacții. Nici Plahotniuc și nici Dodon nu cred că sunt astăzi interesați de un conflict real. Situația de astăzi, în care unul o face pe pro-occidentalul, iar celălalt pe pro-rusul, le convine de minune.

Alex Cozer


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...