Scandalul ouălor contaminate din UE: Cât de afectată poate fi Republica Moldova

Scandalul ouălor contaminate din UE: Cât de afectată poate fi Republica Moldova

După ce au fost retrase ouăle de consum de pe rafturile magazinelor din Olanda, Germania și Belgia din cauza contaminării cu insecticidul Fipronil, a cărui utilizare este interzisă pentru animalele agricole, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor anunță că în Republica Moldova nu este acest pericol.

Potrivit ANSA, preparatele pe bază de această substanță activă, nu sunt utilizate în tratamentul și profilaxia bolilor parazitare la păsări. Totodată, importul în Republica Moldova a ouălor de consum din UE nu se efectuează.

Import de ouă din UE se face strict în scop de incubare de către producătorii de carne de pasăre autohtoni.

De asemenea, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor asigură supravegherea producerii și plasării pe piață a ouălor de consum în conformitate cu legea.

Amintim că, la originea acestei crize sunt crescătorii de păsări din Olanda, care au recurs la Chickfriends, o societate specializată în eradicarea paraziților. Această societate ar fi utilizat un produs pe bază de plante, Dega 16, contaminat cu substanța activă din mai multe insecticide, fipronil, produs și de firma germană BASF.

Această moleculă, utilizată în mod obișnuit la produsele veterinare împotriva puricilor, acarienilor și căpușelor, este interzisă în tratarea animalelor destinate consumului, precum păsările.

0